Država išče način za ustavitev Kostića

Srbski poslovnež je s svojimi potezami vzemiril našo politiko, ki hoče portoroške hotele ohraniti v državnih rokah.
Fotografija: Srbski poslovnež Miodrag Kostić je s svojimi potezami vznemiril politiko. Foto Aleksandar Dimitrijevic Nin
Odpri galerijo
Srbski poslovnež Miodrag Kostić je s svojimi potezami vznemiril politiko. Foto Aleksandar Dimitrijevic Nin

Ljubljana – Potem ko je srbski poslovnež Miodrag Kostić na področju hotelskih zmogljivosti z našo državo odprl kar tri fronte, država po naših informacijah snuje ukrepe za ohranitev Istrabenz Turizma in Hotelov Bernardin v svojih rokah. A scenarijev na njeni strani je več.

Spomnimo: Kostić si že nekaj časa prizadeva pridobiti šest portoroških hotelov Istrabnez Turizma, ki ga prodaja Istrabenz, čigar največja upnica je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kostić je že oddal nezavezujočo ponudbo za Istrabenzove hotele, to so prav tako vsak zase storili državni lastniki: Sava, Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) z Modro zavarovalnico. Državna turistična strategija namreč predvideva ohranitev te družbe in sedmih drugih pod državnim vplivom.

Hkrati je Kostić kljub prevzemni ponudbi Save prek Gorenjske banke in z dodatnim nakupom delnic ohranil več kot desetino vpliva v Hotelih Bernardin in s tem Savi onemogočil iztisnitev malih delničarjev. Poleg tega je koalicijo vzemirila neuradna informacija, da Kostić menda poskuša od sklada York kupiti tudi delež oziroma terjatve do Save in tako priti do vpliva tudi v tej družbi, ki ima v lasti 14 hotelov.


Ustavitev prodaje?


Boj za portoroške hotele je v polnem teku. Foto: Leon Vidic/Delo
Boj za portoroške hotele je v polnem teku. Foto: Leon Vidic/Delo

Neuradno je mogoče izvedeti, da na gospodarskem in finančnem ministrstvu iščejo pravno vzdržen način, da bi vlada kot skupščina DUTB sprejela sklep, s katerim bi ustavila prodajo Istrabenz Turizma. Temu naj bi sledil odkup portoroških hotelov, kako natančno naj bi ta potekal, pa še ni dorečeno. Po enem scenariju bi to lahko izpeljali prek SDH ali prek Save, za kar pa bi država morala eno ali drugo družbo dokapitalizirati. Posel se ocenjuje na 60 do 80 milijonov evrov, za kar pa v proračunu ni predvidenih sredstev. V primeru Save bi to lahko bilo manj, če bi k temu pritegnili tudi sklad York, manj bi bilo tudi zadreg glede morebitnih očitkov o državni pomoči.


Nakup prek Kada


Po drugem scenariju bi lahko portoroške hotele kupila Kad in Modra zavarovalnica, ki sta nedavno od Bernardina že odkupila resort San Simon. Ta možnost je vsaj finančno manj zapletena, saj imata omenjeni družbi prosta denarna sredstva, s katerimi na trgu iščeta naložbene priložnosti in si za nakup Istrabenz Turizma prav tako prizadevata. To sicer ne bi bilo povsem v skladu s turistično strategijo, ki konsolidacijo državnih turističnih družb predvideva pod okriljem SDH, še vedno pa bi bilo mogoče enotno upravljanje hotelskih zmogljivosti.

Katera odločitev bo pretehtala, bi lahko bilo znano danes, saj naj bi se po naših informacijah na to temo sestali predstavniki ministrstva z finance, ministrstva za gospodarstvo in SDH.

Komentarji: