Država bo pohitela z imenovanjem nadzornikov Petrola

Novi nadzornik Petrola naj bi postal tudi šef kabineta ministra Andreja Vizjaka, ki je v postopku zaradi nakupa delnic Petrola.
Fotografija: Izredna skupščina Petrola bo 28. decembra. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Izredna skupščina Petrola bo 28. decembra. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Potem ko je Petrol pred mesecem dni razkril ugotovitve izredne revizije poslov prejšnje uprave, bodo o njih in o vložitvi odškodninskih tožb 28. decembra na izredni skupščini odločali delničarji. Ti pa ne bodo razpravljali le o reviziji, ampak tudi o spremembi statuta in predčasnem imenovanju novih nadzornikov družbe.

image_alt
Dobiček Petrola polovico manjši


To seveda pomeni, da bo država še pred redno skupščino, ki je običajno aprila, kadrovsko posegla v Petrol. Skupščina bo namreč sredi novoletno-božičnih praznikov, kar bi lahko ustrezalo zlasti največjim delničarjem – državi, družbam Darija Južne in slovaško-češka skupina J&T, ki imajo skupaj več kot polovico delnic. Če bi bila udeležba drugih delničarjev dovolj majhna, bi lahko namreč zbrali potrebno 75-odstotno večino za odpoklic sedanjih nadzornikov, ki jim sicer mandat razen enemu poteče aprila. V vsakem primeru pa bo aktualna koalicija tako lahko še pred morebitno zamenjavo vlade imenovala nov nadzorni svet po svoji meri. Neuradno je mogoče izvedeti, da bi lahko svojega nadzornika pod dolgih letih dobil tudi J&T, kar so državni upravljavci doslej zavračali.
 

Med nadzornike tudi šef Vizjakovega kabineta


V sklicu skupščine so od dosedanjih članov nadzornega sveta predlagani prvi nadzornik Petrola Sašo Berger, Igo Gruden in Mladen Kaliterna, ki zastopa družbe Darija Južne. Poleg tega pa so za novega nadzornika predlagani še:

- Aleksander Zupančič, vodja kabineta ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ki je zaradi letošnjega domnevno spornega nakupa delnic Petrola na podlagi notranjih informacij pod drobnogledom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Vizjak je namreč letos spomladi kupil 415 delnic Petrola, torej le malo preden je vlada sprostila cene naftnih derivatov.

- Predsdnik uprave Slovenskega državnega holdinga Janež Žlak, ki sodi v krog SDS.

- Borut Vrviščar, direktor logističnega podjetja Kuehne & Nagel Slovenija.
 

Kaj je ugotovila revizija?


Tomaž Berločnik FOTO: Roman Šipić/Delo
Tomaž Berločnik FOTO: Roman Šipić/Delo

BDO revizija je oktobra končala posebno revizijo 30 poslov nekdanje uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika. Revizijo so na lanski skupščini zahtevali delničarji družbe, ki naj bi jih zdaj družba o ugotovitvah seznanila na izredni skupščini. Revizorji BDO, ki jih je delno plačal delničar Darij Južna, so pri pregledu poslov ugotovili kar nekaj nepravilnosti, ki bi lahko bile ne le podlaga za odškodninsko, ampak celo kazensko odgovornost. Nekdanji upravi med drugim očitajo kršitev statuta družbe glede obveznega soglasja nadzornikov in premajhno stopnjo skrbnosti pri vlaganjih v naložbe in pri ocenjevanju njihovega donosa.

image_alt
Berločnik: Nakup Mercatorja se ne ujema s strategijo Petrola


Med drugim so prejšnjemu vodstvu očitali oškodovanje družbe zaradi preplačila pri Petrolovem nakupu in dokapitalizaciji podjetja mBills. Možnost preplačila kupnine so revizorji izpostavili tudi pri nakupu poslovnega deleža v družbi Zagorski metalac, pri ustanovitvi Petrol Beograda pa so opozorili na precenjenost ekonomske upravičenosti projekta in napačne odločitve. Nezadostno skrbnost revizija nekdanjemu vodstvu očita tudi v primeru vetrne elektrarne Glunča in pri projektu izgradnje male hidroelektrarne Petrol Hidroenergija v Bosni in Hercegovini. Prav za navedene posle in še za nakup deleža v Atetu, Abcitu, BS Malti in BS Vjenac naj bi delničarji na izredni skupščini odločali imenovanju posebnega pooblaščenca za vložitev odškodninskih tožb. To naj bi postala odvetniška pisarna Matej Erjavec in partnerji.

Odločali bodo tudi o spremembah statuta, ki naj bi natančneje določile, za katere posle uprave potrebuje soglasje nadzornikov in o katerih lahko odloča samostojno.

Preberite še:

Komentarji: