DUTB zaradi afere Lonstroff še ne ve, kako je posloval lani

Posledice afere s preprodajo zemljišč mučijo tudi revizorje.
Fotografija:  Foto Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
 Foto Jure Eržen/delo

DUTB bi moral najkasneje danes objaviti lansko letno poročilo, kar pa se ne bo zgodilo. Družba, ki upravlja premoženje prevzeto ob sanaciji bank sporoča, da ima težave z revidiranjem.

Iz DUTB sporočajo, da naj bi bo do zamude prišlo zaradi dodatnih revizijskih postopkov, ki jih zaradi primera "KLI Logatec" izvaja revizor.

Primer KLI Logatec je afera povezana s preprodajo zemljišč v Logatcu, kjer zdaj tovarno medicinskih elastomerov gradi Sumitomo. Revizor poslovanja DUTB je KPMG, sporni posel v Logatcu pa je preverila revizorska hiša Ernst & Young. To ne pomeni, da je KPMG odkril nove okoliščine, predvidevamo pa lahko, da je ključna težava kako ovrednotiti posledice spornega posla.

Zemljišče nekdanjega KLI Logatec je DUTB leta 2016 nasledil od nekdanje Factor banke. Leta 2017 so se zanj začeli zanimati japonski velikan Sumitomo. Ta je za prihod v Slovenijo od države dobili skoraj pet milijonov evrov subvencije. Toda DUTB zemljišča ni prodala neposredno Japoncem, ampak se je o nakupu zemljišča v resnici dogovorila s posrednikom, podjetjem Svet Re. Ta pa je v zgolj nekaj dneh sklenil pogodbo o prodaji zemljišča končnemu lastniku - švicarskemu Lonstroffu, ki spada pod okrilje japonskega velikana. Sporna je kupnina. DUTB je za zemljišče prejel dva milijona evrov, Svet re pa je zemljišče prodal za tri milijone evrov.

Afera je že premešala vodstvo DUTB. Najprej je zaradi afere odstopil predsednik upravnega Miha Juhart, nato pa so odstopili ali bili razrešeni še glavni izvršni direktor Imre Balogh ter izvršna direktorja Andrej Prebil in Jože Jaklin.

Komentarji: