Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Etra do največjega posla v zgodovini

Gre za izdelavo, dobavo in montažo sedmih energetskih transformatorjev napetosti 400 kilovoltov in moči 400 megavoltamperov. Posel je vreden 20 milijonov evrov.
Komercialni direktor Kolektorja Etre Peter Novak je medtem povedal, da so si za posel s Fingridom prizadevali od leta 2013 in morali za prijavo na zadnji razpis najprej prestati predkvalifikacije. Šele potem so se lahko prijavili na javni razpis za izbiro najboljšega ponudnika. Foto Leon Vidic/Delo
Komercialni direktor Kolektorja Etre Peter Novak je medtem povedal, da so si za posel s Fingridom prizadevali od leta 2013 in morali za prijavo na zadnji razpis najprej prestati predkvalifikacije. Šele potem so se lahko prijavili na javni razpis za izbiro najboljšega ponudnika. Foto Leon Vidic/Delo
STA, G. R.
19. 8. 2019 | 13:43
21. 8. 2019 | 08:17
2:43
Izdelovalec energetske opreme Kolektor Etra je na Finskem z družbo Fingrid, sistemskim operaterjem prenosnega omrežja, sklenil največji posel v svoji zgodovini. Gre za izdelavo, dobavo in montažo sedmih energetskih transformatorjev napetosti 400 kilovoltov in moči 400 megavoltamperov. Posel je vreden 20 milijonov evrov.

V podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo energetskih in generatorskih transformatorjev ter je del skupine Kolektor, so ob tem pojasnili, da pogodba predvideva sukcesivne dobave v obdobju prihodnjih štirih let.

Podpredsednik Fingrida Tima Kiiverija je povedal, da se je na razpis prijavilo zelo veliko podjetij iz Evrope in Azije, tako da je Kolektor Etra zmagala v zelo močni konkurenci. Slovensko podjetje so izbrali zaradi kakovosti njegovih tehničnih rešitev, pri čemer je Kiiveri omenil predvsem dobre izkoristke njenih transformatorjev. Pri izbiri je odločala tudi ponujena cena, so poročale Finance.

Komercialni direktor Kolektorja Etre Peter Novak je medtem povedal, da so si za posel s Fingridom prizadevali od leta 2013 in morali za prijavo na zadnji razpis najprej prestati predkvalifikacije. Šele potem smo se lahko prijavili na javni razpis za izbiro najboljšega ponudnika. Tudi po tem, ko smo bili tam že izbrani kot najboljši ponudnik, ni šlo zlahka. Ekipa Fingrida je namreč v času pred podpisom pogodbe dvakrat prišla na presojo naše tovarne, vsaka pa je trajala po dva dni, je dodal.

Fingrid je lani sicer ustvaril 852,8 milijona evrov prihodkov ter ima v lasti celotno finsko prenosno omrežje s 66 transformatorji napetosti 400 ali 220 kilovoltov in 116 postajami.

Nordijske države so za Kolektor Etro, ki je lani pridelala nekaj več kot 100 milijonov evrov prihodkov, najpomembnejši trg. Po pojasnilih iz podjetja te predstavljajo skoraj polovico vsega izvoza oziroma blizu 40 odstotkov vse prodaje.

Tako so na severu Evrope sredi postopkov za pridobitev novih poslov, imajo pa na območju v teku tudi še nekaj drugih poslov. Eden od njih je dobava transformatorjev nižjih napetost, predvsem za vetrna polja, ki se gradijo na jugozahodni obali Finske.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine