Fiskalni svet: vladni proračunski načrti niso v skladu s fiskalnim pravilom

Po oceni fiskalnega sveta se večajo tveganja, ki bi lahko poslabšala javnofinančne rezultate, to pa narekuje več previdnosti.
Fotografija: Fiskalni svet vlado poziva k previdnosti pri pripravi proračunov. FOTO Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Fiskalni svet vlado poziva k previdnosti pri pripravi proračunov. FOTO Jože Suhadolnik

Ljubljana - Fiskalni svet (FS) ocenjuje, da vladni predlog odloka o spremembah odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020 ni skladen z zakonom o fiskalnem pravilu. Takšna ocena temelji na dejstvu, da se politične in makroekonomske okoliščine pa tudi okoliščine v zdravstvu od priprave programa stabilnosti 2018 niso dodatno spremenile,

Tudi drugi proračunski dokumenti in s tem prilagoditev celotnega okvira niso bili pripravljeni na podlagi spremenjenih okoliščin od jeseni 2017 oziroma teh spremenjenih okoliščin ne upoštevajo v celoti, so še sporočili iz fiskalnega sveta, ki ga vodi Davorin Kračun.

Po oceni FS se od priprave programa stabilnosti 2018 večajo tveganja, ki bi lahko poslabšala makroekonomske in javnofinančne rezultate, to pa zahteva povečano previdnost pri načrtovanju. Poleg tega predlog odloka ne pojasnjuje nespremenjenega skupnega obsega izdatkov sektorja država ob dvigu največjega obsega izdatkov ZZZS. Tudi povečanje največjega obsega izdatkov ZZZS ni skladno z določbami zakona o fiskalnem pravilu glede možnosti porabe presežkov institucionalnih enot sektorja država, še sporočajo iz fiskalnega sveta.

Komentarji: