Fox za Sky po novem ponuja 24,5 milijarde funtov

Prevzem največjega evropskega ponudnika medijskih in telekomunikacijskih storitev mora odobriti še britanska vlada.
Fotografija: Usoda družbe Sky je tudi vroče politično vprašanje. FOTO: AFP/Daniel LEAL-OLIVAS
Odpri galerijo
Usoda družbe Sky je tudi vroče politično vprašanje. FOTO: AFP/Daniel LEAL-OLIVAS

Iz ameriškega medijskega konglomerata 21st Century Fox so danes sporočili, da so zvišali svojo ponudbo za prevzem družbe Sky. Medijska družba, ki jo obvladuje družina Murdoch, je poldrugo leto dni po svojem prvem poskusu prevzema največjega evropskega ponudnika medijskih in telekomunikacijskih storitev prišla na dan z bistveno izboljšano ponudbo, katere cilj je odvrniti druge interesente za nakup.

21st Century Fox je po poročanju Financial Timesa za Sky po novem pripravljen plačati 24,5 milijarde funtov (27,7 milijarde evrov) oziroma 14 funtov na delnico. To je več kot desetodstotna premija na ponudbo za prevzem, ki jo je aprila letos objavil še en ameriški medijski gigant Comcast, bolj znan kot lastnik televizijske mreže NBC.  

Preden bo Fox lahko prevzel družbo Sky, bo moral pridobiti še dovoljenje britanske vlade, tu pa se stvari utegnejo zaplesti. Vlada bo predvidoma do petka sporočila, ali namerava odobriti prevzem oziroma upoštevati opozorila britanskega varuha konkurence (CMA), ki je januarja letos ugotovil, da Foxova ponudba ne ustreza merilom medijske pluralnosti v Združenem kraljestvu.

Komentarji: