Franc Frelih prevzema tovarno olja Gea

Konzorciju družb pod okriljem KD je končno uspela prodaja
Fotografija: Franc Frelih foto: Tomi Lombar Foto
Odpri galerijo
Franc Frelih foto: Tomi Lombar Foto

Dolenjski podjetnik Franc Frelih postaja novi večinski lastnik tovarne olja Gea iz Slovenske Bistrice je razvidno iz sporočila na borznem portalu Seonet. Frelih oziroma njegova družba Plasta je kupila 60,1 odstotka delnic družbe Gea. Kupnina še ni razkrita, bo pa morala Plasta objaviti prevzemno ponudbo.

Delež so prodajale družbe pod okriljem KD, Adriatic-Slovenica, TKC, Primorski skladi in Apis-Vita. Konzorcij družb je sicer že dalj časa skušal prodati delež v družbi Gea, sporazum je bil namreč podpisan julija lani. Še lani se je kot potencialni kupec pojavljala kamniška Eta, ki delež odkupila od DUTB. Eta, v lasti AG, je z 18 odstotki zdaj druga največja lastnica tovarne olja. Kot zanimivost, z družbo AG se je Frelih že spopadel za prevlado v Plami Pur.

Tovarna Olja Gea je lani ustvarila 25,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje a le 155 tisoč evrov čistega dobička.

Frelih je med drugim lastnik družb Plasta, Sep, Termoplasti Plama in Plama Pur, ki se ukvarjajo s predelavo plastičnih mas. Pod njegovim okriljem pa je tudi proizvajalka pijač Dana.

Komentarji: