Gen-I letos najuspešneje doslej

Skupina Gen-I je ob 1,3 milijarde evrov prihodkov imela 30,6 milijona evrov dobička, kar je trikratnik načrta.
Fotografija: Skupina Gen-I ruši svoje rekorde in presega načrte. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Skupina Gen-I ruši svoje rekorde in presega načrte. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Skupina Gen-I je v prvih šestih mesecih ustvarila 37,8 milijona evrov poslovnega izida iz poslovanja pred davki, s čimer je za 260 odstotkov presegla načrte za to obdobje. Ob 1,3 milijarde prihodkov se je čisti dobiček skupine Gen-I v prvi polovici letošnjega leta povzpel na 30,6 milijona evrov, kar je 300 odstotkov več od načrtov. Ustvarjeni dobiček je skoraj dvakratnik celotnega načrtovanega dobička do konca leta.

Za Gen-I je najuspešnejše poslovno obdobje v zgodovini. »Ciljno in razvojno usmerjena vlaganja v digitalizacijo so skupini Gen-I omogočile izkoristiti večino priložnosti na energetskih trgih in pospešeno rast na vseh poslovnih področjih, kar je pomembno za njen trajnostni poslovni model. K izjemnemu rezultatu v prvih šestih mesecih je največ prispevalo področje globalnega trgovanja. Hiter razvoj digitalizacije podpornih aktivnosti in procesov so omogočili vložki v infrastrukturo dela s podatki, ki omogočajo sposobnost izvajanja hitrega analitsko podprtega odločanja ob uporabi najnaprednejših orodij. Zaradi teh investicij je skupina že v prvi polovici letošnjega leta poslovala rekordno,« so sporočili iz Gen-I.

image_alt
Gen-I napoveduje 20.000 sončnih elektrarn do 2030


V luči uspešnega poslovanja v prvih šestih mesecih in ocene o pozitivnem nadaljevanju do konca leta, se je uprava Gen-I odločila izboljšati prvotni poslovni načrt za 2021, ki je bil sicer že zastavljen na najvišjih ravneh v zgodovini obstoja Gen-I. Tako napovedujejo 40,3 milijona evrov čistega dobička, s čimer bodo načrtovani čisti dobiček več kot podvojili.


Pravočasna digitalizacija


Rezultati prve polovice leta 2021 tako kažejo pravilnost pred časom predstavljenega strateškega razvojnega načrta in utrjujejo smelost razvoja Skupine. »Digitalizacija procesov in poslovanja nam je v preteklem letu omogočila dodatno razširitev poslovanja na globalne finančne trge, s čimer smo še naprej širili trgovalne aktivnosti. S tem pristopom je skupina Gen-I na mednarodnih trgih uspela v prvi polovici leta trgovati že z več kot 100 TWh energije ter s tem dosegla nov mejnik poslovanja,« pravijo v Gen-I.

Robert Golob ugotavlja, da je usmeritev v zeleno in digitalno izjemno uspešna. FOTO: Leon Vidic/Delo
Robert Golob ugotavlja, da je usmeritev v zeleno in digitalno izjemno uspešna. FOTO: Leon Vidic/Delo


Kljub izjemni rasti cen energentov na mednarodnih trgih je skupina uspela ohraniti nespremenjene cene elektrike za končne odjemalce. »Enako uspešno letos delujemo tudi na segmentu prodaje zelenih storitev in tehnologij. Prodali smo skoraj 1000 sončnih elektrarn za samooskrbo, kar je 70 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem lani. Njihova skupna moč znaša 10,5 MW, kar je več od inštalirane moči v celotnem lanskem letu. Tudi rast prodaje sončnih elektrarn poslovnim odjemalcem v primerjavi z enakim obdobjem v minulem letu je izjemna. V prvi polovici leta 2021 smo prodali 27 elektrarn skupne moči prek 7 MW, kar za 300 odstotkov presega inštalirano moč v lanskem letu,« še dodajajo.

image_alt
V energetiki potrebujejo razvojni načrt sistema


»Rekordna realizacija in optimističen pogled naprej sta posledica preteklih vlaganj v digitalizacijo, analitiko ter še posebej v naše zaposlene in njihova specifična znanja. Letošnje leto je najboljša potrditev pravilne usmeritve uprave v nadaljnji razvoj podjetja in zaposlenih ter smotrnost vlaganj v zeleno in digitalno prihodnost. Ob tem naš primarni fokus ostajata zadovoljstvo in zaupanje naših strank, ki jih je vsak dan več,« je ob tem poudaril predsednik uprave Robert Golob.

Preberite še:

Komentarji: