Gildo Zegna

Profil: italijanski modni »krojač« se je lotil prevzema ameriške znamke Thom Browne
Fotografija: Gildo Zegna poudarja internacionalizacijo. Foto Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Gildo Zegna poudarja internacionalizacijo. Foto Arhiv podjetja

Vodja italijanske modne hiše Ermenegildo Zegna, ki velja za največjo izdelovalko modnih moških oblačil na svetu, je sporočil, da bo njegovo podjetje za približno 500 milijonov dolarjev prevzelo ameriško modno hišo Thom Browne.

Ermenegildo oziroma Gildo Zegna, vodja ugledne italijanske modne hiše, ki se prav tako imenuje Ermenegildo Zegna, po ustanovitelju podjetja in dedu sedanjega vodje, je stopil na čelo modne hiše leta 1998 in od takrat na položaju izvršnega direktorja nadzira poslovanje družinskega podjetja.

Ekonomsko izobrazbo je pridobil na Univerzi v Londonu, izkušnje je med drugim pridobival na športnem oddelku ameriške trgovinske verige Bloomingdale’s, družinskemu podjetju pa se je pridružil v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je pomagal uveljavljati blagovno znamko Ermengildo Zegna v Ameriki in Evropi.
Modna hiša Ermengildo Zegna, ki jo zdaj vodi, izdeluje predvsem moška modna oblačila pod lastno blagovno znamko, šiva pa tudi oblačila za druge uveljavljene modne blagovne znamke, med drugim za znamke Gucci, Yves Saint Laurent, Dunhill in Tom Ford. Modna hiša Ermenegildo Zegna je imela lani 1,18 milijarde evrov prihodkov in 32,8 milijona evrov čistega dobička ter zaradi svojih visokih prihodkov že nekaj časa velja za največjo izdelovalko modnih moških oblačil na svetu.

Gildo Zegna je, vse odkar vodi družinsko podjetje, vedno poudarjal, da se mora podjetje še odločneje širiti in uveljavljati na mednarodnih trgih. Zadnji dve desetletji se zato njegova družba zelo dejavno uveljavlja na Bližnjem vzhodu, v Avstraliji, Braziliji in afriških državah.

Gildo Zegna je prejšnji torek javno sporočil, da je njegova modna hiša kupila 85-odstotni lastniški delež ameriške modne hiše Thom Browne za približno 500 milijonov dolarjev. Nad blagovno znamko Thom Browne se navdušuje več znanih osebnosti, med drugim oblačila te znamke pogosto izbira nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama. Zegna napoveduje, da se bo njegova modna hiša zdaj lažje širila na ameriškem trgu in pridobivala nove stranke. Vodstvo hiše Thom Browne bo predvidoma še naprej neodvisno upravljalo svoje podjetje, katerega preostalih 15 odstotkov ostaja v lasti ustanovitelja Thoma Browna.

Komentarji: