Gorenje nadaljuje s Kitajci

Hisense se je na skupščini vzdržal, prevzem se nadaljuje, nadzorniki predvidoma začasni.
Fotografija: Bobinac je skupščino označil za zgodovinsko in povzel načrte prevzemnika iz prevzemnega prospekta. FOTO: Brane Piano/Delo
Odpri galerijo
Bobinac je skupščino označil za zgodovinsko in povzel načrte prevzemnika iz prevzemnega prospekta. FOTO: Brane Piano/Delo

Velenje – Skupščina Gorenja je minila brez ene same razprave delničarjev, saj so očitno vsi razen KAD-a, ki še ne ve, ali bo državni delež lahko prodal, že namenjeni delnice prodati prevzemniku, kitajski korporaciji Hisense. Ta je imela na včerajšnji dan formalno skoraj 33 odstotkov delnic, dejansko pa že kakšnih 60 odstotkov vseh Gorenjevih delnic. Na skupščini sta se dva predstavnika Hisensea vzdržala glasovanja, izjav nista dajala, a s preostalimi glasovi so bili vsi predlagani sklepi uprave in nadzornega sveta sprejeti skoraj 100-odstotno.

Delničarji so potrdili lansko poslovanje brez bilančnega dobička, dali upravi razrešnico, razpravljali pa niso niti o včerajšnjem imenovanju nove uprave Gorenja pod vodstvom Franja Bobinca. Ta ni samo slovenska, je mednarodna, a v njej bodoči oziroma že sedanji večinski lastnik ni postavljal svojih ljudi. Bobinac je na skupščini dejal, da prevzemniki očitno zaupajo tukajšnjemu menedžmentu.

Kaj več sprememb pa je lahko že kmalu v sestavi nadzornega sveta. Predsednik NS Marko Voljč ​ni več kandidiral za nov mandat po 20. juliju 2018, je pa skupščina imenovala štiri nove oziroma stare nadzornike: Bachtiarja Djalila, Corinno Claudio Graf, Miho Košak in Bernarda Charlesa Pasquier.

Če bo Heisens, o čemer več ne kaže dvomiti, pridobil 75 odstotkov delnic, jih lahko kadarkoli odpokliče. Poleg tega skupščina na predlog nadzornikov ni imenovala treh nadzornikov na že doslej izpraznjena mesta. Tako ima zdaj kapital v NS Gorenja celo toliko nadzornikov kot predstavniki zaposlenih.

Bobinac je ob koncu skupščino označil za zgodovinsko in povzel načrte prevzemnika iz prevzemnega prospekta. V njem napovedujejo Gorenju rast, sinergije, ohranitev blagovnih znamk, skupno trženje, skupne distribucijske kanale pa tudi ohranitev delovnih mest in delavskih pravic ter ohranitev sedeža v Velenju.

Prevzem dokončno še ne bo kmalu potrjen. Hisense in Gorenje morata v Zahodni Evropi in Rusiji pridobiti še dovoljenja po konkurenčni zakonodaji. A obe družbi skupaj na trgih tega dela sveta ne prevzemata tako velikega tržnega deleža, da bi to lahko predstavljalo težave zaradi koncentracije in Bobinac predvideva, da bo prevzem dokončno izveden in potrjen septembra, najkasneje oktobra.

Komentarji: