Gospodarska rast v Evropi se je znižala

BDP v Evropski uniji je v drugem četrtletju v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem zrasel za 2,2 odstotka, v območju evra pa za 2,1 odstotka.
Fotografija: Slovenska gospodarska rast je široko osnovana in temelji tudi na izvoznih podjetjih, kot je Revoz. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovenska gospodarska rast je široko osnovana in temelji tudi na izvoznih podjetjih, kot je Revoz. FOTO: Jure Eržen

Ljubljana – Gospodarska rast v Evropi je bila v drugem četrtletju leta pričakovano nižja kot v prvem, a še vedno višja od dolgoročno potencialne gospodarske rasti, je komentiral Bojan Ivanc iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

BDP v Evropski uniji je v drugem četrtletju v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem zrasel za 2,2 odstotka, v območju evra pa za 2,1 odstotka, kar je 0,2 oziroma 0,4 odstotni točki nižja rast kot v prvem četrtletju. 

Območje evra je v drugem trimesečju v primerjavi s predhodnim imelo 0,3-odstotno rast BDP, EU pa 0,4-odstotno. V območju evra se je rast v primerjavi s prvim trimesečjem znižala za 0,1 odstotne točke, v Uniji pa je ostala nespremenjena, je objavil evropski statistični urad.

Podatki za slovensko gospodarsko rast še niso znani, saj jih bodo statistiki objavili konec meseca. V prvem četrtletju je slovensko gospodarstvo zraslo za pet odstotkov, torej precej več, kot je bilo evropsko povprečje. »Slovenska gospodarska rast ostaja nadpovprečna in v drugem četrtletju ne bo veliko nižja, ker so bili aktualni trendi v rasti zasebne porabe, gradbeništva in izvoza precej nadpovprečni,« je pojasnil Bojan Ivanc, glavni ekonomist v Analitiki GZS. Po njihovi oceni bo v drugem četrtletju sezonsko prilagojena rast BDP od 4,5 do pet odstotkov.
 
Med tveganji, ki bodo negativno vplivala na rast BDP tako v Evropi kot v Sloveniji, je tudi pomanjkanje ustrezne delovne sile. Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je nižja kot v Evropski uniji in območju evra. V zadnjem je bilo junija brez službe 8,3 odstotka ljudi, v Evropski uniji 6,9 odstotka, v Sloveniji pa 5,6 odstotka, kažejo podatki statističnega urada. Brezposelnost v območju evra je najnižja po decembru 2008, v Evropski uniji pa po maju 2008.

Najmanj brezposelnih je na Češkem (2,4 odstotka), v Nemčiji (3,4 odstotka) in na Madžarskem (3,6 odstotka). Največ pa v Grčiji (20,2 odstotka), Španiji (15,2 odstotka) in Italiji (10,9 odstotka).
 

Komentarji: