Gospodarsko razpoloženje januarja rahlo navzgor

Najbolj optimistični ostajajo v predelovalnih dejavnostih, pesimizem pa pri trgovini na drobno. Na letni ravni največji upad pri storitvah, ugotavlja Surs.
Fotografija: Predelovalna industrija ostaja najbolj optimistični del slovenskega gospodarstva. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Predelovalna industrija ostaja najbolj optimistični del slovenskega gospodarstva. FOTO: Jure Eržen/Delo

Januarja se je kazalnik gospodarske klime sicer izboljšal za 2,2 odstotne točke v primerjavi z decembrom lani, a je bil z minus 7,1 točke za dobrih 11 točk nižji kot pred začetkom epidemije januarja lani, kažejo zadnji podatki državnega statističnega zavoda (Surs).

K januarskemu izboljšanju gospodarske klime so na mesečni ravni prispevali vsi kazalniki, razen kazalnika zaupanja v trgovini na drobno, ki se je znižal za 0,7 odstotne točke. Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih se je zvišal za 1,5 odstotne točke, v storitvenih dejavnostih za 1,3 odstotne točke, kazalnika zaupanja v gradbeništvu in med potrošniki pa sta bila višja vsak za 0,1 odstotne točke.

Gospodarsko razpoloženje je na letni ravni nižje že nekaj mesecev, v primerjavi z januarjem lani pa se je zvišal le kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,5-odstotni točki). Najbolj sta na letni ravni upadla kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 7,7 odstotne točke) in med potrošniki (za 3,6 odstotne točke), sledila sta kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za dve odstotni točki) in v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke), ugotavlja Surs.


Januarja poslabšanje pričakovanj v Nemčiji


Januarja pa so se poslabšala pričakovanja nemških menedžerjev, podjetja so svoj položaj ocenjevala slabše kot mesec prej. Kazalnik gospodarske klime se je znižal z decembrskih 92,2 na 90,1 točke, okrevanje nemškega gospodarstva pa se začasno upočasnjuje, ugotavlja ekonomski inštitut Ifo.

Po osmih mesecih rasti so se znižala pričakovanja nemških proizvodnih podjetij. Izkoriščenost njihovih zmogljivosti je narasla, a je bila še vedno pod dolgoletnim povprečjem. Najbolj so se ta mesec znižala pričakovanja v storitvenem sektorju, knjiga naročil je šibka zlasti v transportu in logistiki, poslabšujejo pa se tudi pričakovanja v trgovini na drobno in gradbeništvu, ugotavlja Ifo.

Komentarji: