Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Günther Oettinger je nepremišljeno kritizrial (politične) izbire Italijanov

Komisarju očitajo politični spodrsljaj, v katerem pa najdemo tudi zrno resnice
Proračunski komisar Günther Oettinger je užalil Italijane Foto Reuters
Proračunski komisar Günther Oettinger je užalil Italijane Foto Reuters
Andrej Kotar
2. 6. 2018 | 12:00
3:12
Evropski komisar za proračun je postal tarča ostrih kritik, potem ko je pred kratkim namignil, da bodo finančni trgi kaznovali Italijane, ker so glasovali za populistične evroskeptične stranke, in jim pokazali, naj v prihodnje ne glasujejo več za takšne stranke.

Nemški politik Günther Oettinger, član krščanskodemokratske stranke CDU, je v visoki evropski politiki dejaven od leta 2010, ko je postal evropski komisar za energijo. Nato je bil nekaj časa komisar za digitalno gospodarstvo in družbo, od lani pa opravlja naloge evropskega komisarja za proračun. Oettingerja sicer mnogi opisujejo kot resnega in zadržanega človeka, vendar mu je kljub temu v njegovi politični karieri uspelo zagrešiti nekaj večjih ali manjših spodrsljajev, zaradi katerih je bil deležen ostrih kritik. V mednarodnem okolju so bile zelo odmevne njegove žaljive besede o »poševnookih« Kitajcih, pred kratkim pa se je zapletel tudi v škandal, povezan z letošnjimi italijanskimi volitvami.

Oettinger je nedavno v intervjuju za Deutsche Welle komentiral italijanske volitve, na katerih sta zmagali evroskeptična populistična stranka Gibanje 5 zvezd in desničarska Liga. Oettinger je povedal, da so se razmere na trgu obveznic za Italijo hitro poslabšale, prav tako slabo kaže italijanskemu gospodarstvu na splošno, vse to pa se seveda dogaja zaradi zmage populističnih evroskeptičnih strank na volitvah. Oettinger je med svojim intervjujem izjavil, da pričakuje, da bo takšno dogajanje, ki škodi italijanskemu gospodarstvu, vplivalo na volivce na naslednjih volitvah, da ne bodo več glasovali za desne ali leve populiste.

V Italiji je izjava vzbudila veliko pozornosti in slišati je bilo veliko kritik zaradi Oettingerjevega namigovanja, da bodo trgi kaznovali Italijane, ker so glasovali za evroskeptične populiste. Matteo Salvini, vodja italijanske Lige, je Oettingerja obtožil, da bi rad ukazoval Italijanom, kako naj glasujejo, ter povedal, da bi moral Oettinger takoj odstopiti, ker je pokazal, kako prezira demokratično izražanje volje volivcev. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker sta se distancirala od Oettingerjevih izjav in sporočila, da je voljo volivcev treba spoštovati, Juncker pa je še dodal, da usoda Italije ni v rokah finančnih trgov.
Oettinger se je pod pritiskom kritik iz Italije in z vrha Evropske unije prejšnji teden opravičil za svoje izjave in povedal, da v celoti spoštuje voljo volivcev v vseh državah, ne glede na to, ali ljudje volijo leve ali desne stranke. Pojasnil je, da ni hotel užaliti nikogar v Italiji, in poudaril, da je Italija pomembna ustanovna članica Evropske unije in da je pomembno pripomogla k združevanju Evrope. Dodal je še, da upa, da bo Italija ostala takšna pomembna članica EU tudi v prihodnje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine