Helios v Količevem odprl nov reaktor za smole

Letos naj bi za naložbe namenili 20 milijonov evrov.
Fotografija: Družbo je konec leta 2016 od Avstrijcev kupil japonski Kansai Paint. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Družbo je konec leta 2016 od Avstrijcev kupil japonski Kansai Paint. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Domžalski Helios, ki je že dobro leto v lasti japonske multinacionalke Kansai Paint, je danes odprl nov reaktor za smole, ki naj bi povečal proizvodnjo družbe na tem segmentu. Naložbe v izboljšanje proizvodnje bo domžalski izdelovalec premazov nadaljevali tudi letos.

Maja so v Heliosu TBLUS sklenili več kot tri milijone evrov vredno naložbo v novi reaktor za smole, ki bo nadomestil starega in omogočil proizvodnjo najsodobnejših smol na vodni osnovi. V Heliosu pojasnjujejo, da se bo z novo pridobitvijo zmogljivost proizvodnje smol povečala iz 60.000 na 64.000 ton, večji pa bo tudi obseg okolju prijaznih smol. Kot pravijo v domžalski družbi, približno petino proizvednih smol porabijo v lastni proizvodnji za premaze, preostanek večinoma prodajo v države zahodne Evrope.

Novi reaktor za smole. FOTO: Jože Suhadolnik
Novi reaktor za smole. FOTO: Jože Suhadolnik


Letos največ naložb doslej


To je največja naložba Heliosa v Sloveniji v zadnjem letu, potem ko so lani v Preski odprli štiri milijone vredno visoko-regalno skladišče za končne izdelke. Vlagali so tudi v nemške in avstrijske družbe iz skupine. V domžalski družbi napovedujejo, da bo letos za naložbe namenjenih največ sredstev v primerjavi s preteklimi leti. Za izboljšanje proizvodnje informacijske tehnologije, varnost in druga področja nameravajo namreč nameniti 20 milijonov evrov.

Helios je konec leta 2016 od Avstrijcev kupil japonski Kansai Paint in ga lani tudi prevzel. Ob tem je napovedal, da bo domžalska premazna skupina evropsko središče inovacij, znanja in poslovnega razvoja. S tem želi japonska družba utrditi svoj položaj na evropskih trgih in postati eden izmed treh največjih svetovnih proizvajalcev premazov.

Novi reaktor za smole. FOTO: Jože Suhadolnik
Novi reaktor za smole. FOTO: Jože Suhadolnik


Skupina Helios je lani ustvarila 390 milijonov evrov prihodkov, kar je slabih 6 odstotkov več kakor lani, ko so imeli 370 milijonov evrov prihodkov. Kot pravijo, so bili lani uspešni v segmentu industrijskih in avtoreparaturnih premazov, na rast prodaje pa da je močno vplivalo povečano povpraševanje na trgih Skupnosti neodvisnih držav in novi projekti na evropskih trgih. Drugih podatkov o poslovanju niso razkrili.
 

Sodelovanje z Japonci


In ali so japonski lastniki prinesli tudi kakšne sinergije? »Prvi skupni projekti z novim lastnikom so nam omogočili vstop na nove trge ter v nove segmente premazov. Združili smo omrežje in storitve Skupine Helios ter znanja podjetja Kansai Altan iz Turčije na področju tako imenovanega Tier 1 segmenta avtomobilskih premazov. Te skupne izdelke bomo nato dobavljali proizvajalcem komercialnega transporta. Poleg tega s Kansai Paint Japan sodelujemo pri nadaljnjem razvoju segmenta kataforeznih premazov, znanih kot E-coat ali KTL premazi. Dodatno smo na področju premazov za kovinsko industrijo začeli sodelovati z mnogimi japonskimi podjetji, ki delujejo širom po Evropi ter tudi v Sloveniji,« odgovarjajo v Heliosu.
 

Zahteve po višjih plačilih


Domžalska skupina zaposluje dobrih 2100 ljudi, od tega slabih 1100 v Sloveniji. Družba že nekaj časa ne odpušča več, ampak celo zaposluje. Je pa konec lanskega leta med delavci zavrelo zaradi prenizke božičnice, kar je vodilo v spontano stavko. Vodstvo Helios in delavci so se nato dogovorili za višjo božičnico in zvišanje plač. Predsednik sindikata Tomaž Kumer pravi, da se socialni dialog nadaljuje in da so od takrat z vodstovm dosegli kar nekaj konkretnih dogovorov glede plač in dodatkov.

Komentarji: