Hitrejša obdelava paketov sledi rasti spletne prodaje

Nov paketni usmerjevalnik je nadomestil starega in omogoča štirikrat hitrejšo obdelavo paketov.
Fotografija: Nov sistem razvrsti 37.000 paketov na dan. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nov sistem razvrsti 37.000 paketov na dan. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pošta Slovenije je uradno odprla 14,7 milijona evrov vreden paketni usmerjevalnik. S tem se prilagajajo zlasti veliki rasti spletne prodaje. Na dan usmerijo 37.000 paketov, novembra, ko je največ posla pa tudi več kot 60.000.

Nov paketni usmerjevalnik je nadomestil starega, ki je bil v uporabi že v Nemčiji, potem pa še 20 let v Ljubljani. Nov sistem omogoča štirikrat hitrejšo obdelavo paketov, prebiranje črtnih kot, če te niso čitljive, pa optično tudi naslovov. Nova naprava je hrbtenica celotne logistike v poštnem logističnem centru Ljubljana. Povezan je s prvim nadstropjem, kjer upravljajo s pisemskimi pošiljkami.


Manj ročnega dela


Delavci se bodo manj sklanjali, manj bo ročnega dela, pravi generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak in dodaja, da zato delavcev ne bodo odpuščali in da bodo letos v naložbe usmerili 34 milijonov evrov, tudi za izboljšanje razmer za delo. Nov usmerjevalnik paketov je plod sodelovanja Toshibe Europe, italijanskega podjetja Fives Intralogistics in Rudisa. Pošta Slovenije je v posodobitev mariborskega centra vložila še 1,2 milijona evrov, tam bodo avtomatsko zlagali reklame, ki jih tudi raznašajo poštarji.

Paket je v sistem dal tudi direktor Pošte Slovenije Boris Novak. FOTO: Leon Vidic/Delo
Paket je v sistem dal tudi direktor Pošte Slovenije Boris Novak. FOTO: Leon Vidic/Delo


Novak je dejal, da to pomeni povečevanje zmogljivosti in učinkovitosti, čemur sledijo tudi s povečevanjem skladiščnih zmogljivosti. V novem sistemu tako lahko shranijo 4000 paketov. Napovedal pa je tudi širitev poslovanja Pošte Slovenije na druge trge, med drugim s prevzemi.


Večji in težji paketi


Paketni usmerjevalnik lahko zdaj usmerja pakete težke do 31,5 kilograma in velike 120 krat 60 krat 60 centimetrov. Nov sistem ima 64 drč za različna območja v državi, na katerih se paketi ne poškodujejo. Prej paketov z občutljivo vsebino niso mogli dati na trak, ker je bil padec prehud. Trak, ki je prej pakete prenašal s hitrostjo 1,7 metra na sekundo, zdaj teče s hitrostjo 2,5 metra na sekundo.

Trakovi novega sistema so skupaj dolgi en kilometer. FOTO: Leon Vidic/Delo
Trakovi novega sistema so skupaj dolgi en kilometer. FOTO: Leon Vidic/Delo


Za velike pakete, denimo gospodinjske aparate in pohištvo, ima poštni center v Ljubljani ločen sistem.

Vzdrževalci še pravijo, da bo treba nov sistem še malce bolj predstaviti strankam, saj je zdaj še vedno mogoče poslati paket brez smerne črtne kode, celo ceneje je. Taki paketi v sistemu povzročajo zamude. Napovedujejo pa, da bo sistem kmalu znal brati tudi druge oznake, denimo RFID čipe.

Komentarji: