Indijski milijarder po vojni z bratom pred bankrotom

Boj za zapuščino očeta, ki je desetletja ustvarjal imperij Reliance, je dobil starejši brat Ambani.
Fotografija: V boju za Reliance zmaguje Reliance Jio starejšega brata Ambani. FOTO: Francis Mascarenhas/Reuters
Odpri galerijo
V boju za Reliance zmaguje Reliance Jio starejšega brata Ambani. FOTO: Francis Mascarenhas/Reuters

Eden najbogatejših Indijcev, Anil Ambani, lastnik družbe Reliance Communications, je zaprosil stečajno sodišče za pomoč, saj je izgubil srdito cenovno vojno s starejšim bratom. Delnice podjetja so včeraj izgubile več kot polovico vrednosti, poroča CNN, dolgovi pa znašajo približno sedem milijard dolarjev.

Po indijskih predpisih ima sodišče devet mesecev časa, da omogoči prodajo Ambanijevega premoženja. Če to ne uspe, bo podjetje Reliance Communications končalo v stečaju. To nazorno kaže, kako je podjetje starejšega brata, Mukeša Ambanija, Reliance Jio spremenilo trg.


Prenos podatkov ključen


Mukeš Ambani je leta 2016 ustanovil svoj mobilni operater in ponudil šestmesečni brezplačni prenos podatkov, kasneje pa zelo nizke cene. To je sprožilo cenovno vojno, v kateri so cene prenosa gigabajta podatkov padle z 206 rupij (treh dolarjev) leta 2016 na zgolj 12 rupij (0,16 dolarja) lani. Reliance Jio je v manj kot treh letih privabil več kot 280 milijonov naročnikov.

Cenovna vojna je povzročila opustošenje na trgu. Britanski mobilni gigant Vodafone je združil svoje indijsko poslovanje z lokalnim konkurentom Idea Cellular, da je ostal konkurenčen, druga podjetja so zapustila trg, tudi Reliance Communications. Podjetje Anila Ambanija je že konec leta 2017 objavilo, da bo Reliance Jio prodal večji del svojega mobilnega posla, tudi hitro omrežje in več kot 43.000 telefonskih baznih postaj. Od takrat se Reliance Communications ukvarja s poslovnimi uporabniki in ponudbo dostopa do podatkovnih centrov in podvodnega kabelskega omrežja.

Posel je preprečilo ministrstvo za telekomunikacije, ker dvomi, da bo podjetje Reliance Communications lahko odplačalo dolgove. Zdaj pričakujejo, da bo to uredilo stečajno sodišče.

Spopad v mobilni panogi je le zadnja epizoda v dolgem boju za nasledstvo družine Ambani. Oče bratov, ki je zgradil poslovni imperij Reliance, je umrl leta 2002. Premoženje Mukeša Ambanija je zdaj ocenjeno na skoraj 50 milijard dolarjev, premoženje mlajšega brata pa se je zmanjšalo na dve milijardi dolarjev.

Preberite še:

Komentarji: