Investitorji Facebooka zahtevajo zamenjavo Marka Zuckerberga

Zamenjava je malo verjetna, saj ima ustanovitelj Facebooka Zuckerberg okoli 60 odstotkov glasovalnih pravic.
Fotografija: Mark Zuckerberg se je letos v evropskem parlamentu opravičeval zaradi zlorab osebnih podatkov uporabnikov, kot se je pokazalo v škandalu Cambridge Analytice. Foto AFP
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg se je letos v evropskem parlamentu opravičeval zaradi zlorab osebnih podatkov uporabnikov, kot se je pokazalo v škandalu Cambridge Analytice. Foto AFP

Ljubljana – Nekateri Facebookovi investitorji zaradi več škandalov predlagajo zamenjavo predsednika Facebooka Marka Zuckerberga.

Zahtevo so vložili Trillium Asset Management ter zakladniki zveznih držav Illinois, Rhode Island in Pennsylvania ter revizor mesta New York, ki nadzirajo sredstva pokojninskih skladov. Ni pričakovati, da bi s predlogom uspeli, saj ima ustanovitelj Facebooka Zuckerberg okoli 60 odstotkov glasovalnih pravic. Predlagatelji napovedujejo pogovore z večjimi investitorji za podporo njihovi zahtevi.

A je takšen predlog bilo kljub temu smiselno podati, je po poročanju Reutersa dejal zakladnik Rhode Islanda Seth Magaziner, saj s tem preusmerjajo pozornost na Facebookove težave in rešitve zanje: »Tako bomo lahko sprožili razpravo na skupščini, dotlej pa v javnosti.« Skupščina bo maja prihodnje leto. Delničarji bodo na njej odločali o imenovanju neodvisnega predsednika odbora za okrepitev nadzora. Pobudniki predloga so kritični zaradi nepooblaščenega deljenja podatkov uporabnikov, širjenja lažnih novic in tujega vmešavanja v ameriške volitve. Čeprav neodvisni predsednik morda vsega ne bi preprečil, bi bilo morda manj teh težav in bi bil padec vrednosti delnice manjši, je rekel zakladnik zvezne države Illinois Michael Frerichs.

Za vrednost Facebookove delnice so letos turbulentni časi. Vrednost je za desetino manjša kot v začetku leta in za 26,7 odstotka nižja kot julija, ko je dosegala najvišjo ceno.

Podobno zahtevo za imenovanje neodvisnega predsednika so nekateri investitorji neuspešno podali že lani. Facebook je takrat imenovanju nasprotoval, češ da bi to povzročilo negotovost, zmedo in neučinkovitost v upravnem odboru in na vodstvenih položajih.
 

Facebook se širi


Spomnimo, da se Facebook medtem širi v regijo. Spletna oglaševalska mreža Httpool je sklenila s Facebookom strateško partnerstvo in postala uradni predsednik socialnega omrežja za Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Bolgarijo. »Glavno poslanstvo partnerstva je dvigniti kakovost oglaševanja v regiji, kar pa bo prineslo precej večje vložke,« je dejal Timotej Gala iz Httpoola.
 

Komentarji: