Izvoz in uvoz blaga po devetih mesecih na visokih ravneh

Po podatkih Sursa je bil izvoz blaga višji za 19,1 odstotka in je znašal 28,9 miljarde, uvoz pa se je povečal za 29,4 odstotka na 29,7 milijarde evrov.
Fotografija: Slovenski izvozniki so imeli v prvih devetih mesecih polne roke naročil, blagovni izvoz je bil v primerjavi z istim obdobjem lani višji za skoraj petino. FOTO: Tomi Lombar/Delo 
Odpri galerijo
Slovenski izvozniki so imeli v prvih devetih mesecih polne roke naročil, blagovni izvoz je bil v primerjavi z istim obdobjem lani višji za skoraj petino. FOTO: Tomi Lombar/Delo 

Slovenija je v prvih devetih mesecih letos precej povečala blagovno menjavo v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta. Izvoz blaga je bil višji za 19,1 odstotka in je znašal 28,9 milijarde evrov, uvoz pa se je povečal za 29,4 odstotka na 29,7 milijarde evrov.  

Primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino je tako v tem obdobju znašal 0,9 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 97,1-odstotna, izhaja iz podatkov državnega statističnega urada (Surs).

Septembrski mesečni podatki o blagovni menjavi kažejo, da je bil izvoz blaga za šestino višji kot v istem mesecu lani, uvoz pa je bil s 3,9 milijarde evrov višji za skoraj polovico (46,7 odstotka). Pokritost uvoza z izvozom je bila tako v septembru le 87,9-odstotna. Blagovni primanjkljaj je v omenjenem mesecu znašal pol milijarde evrov.

Zanimivo je, da sta bili septembrski mesečni vrednosti blagovnega izvoza in uvoza višji tudi od vrednosti pred dvema letoma, iz septembra 2019, ko še ni bilo negativnega učinka na zunanjo trgovino zaradi posledic epidemije covida-19. Izvoz blaga je bil tako v primerjavi s septembrom 2019 višji za 16,5, uvoz blaga pa za 30,8 odstotka, kažejo podatki Sursa.

Več iz te teme:

Komentarji: