Junijske plače nižje zaradi nižjih izrednih dodatkov

V javnem sektorju so bile plače za 8,9 odstotka nižje, v zasebnem pa za 1,6 odstotka višje od majskih, povprečna junijska neto plača dobrih 1256 evrov.
Fotografija: Junijske plačilne kuverte so bile v javnem sektorjutanjše zaradi kleščenja izrednih dodatkov, povezanih z epidemijo covida. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Junijske plačilne kuverte so bile v javnem sektorjutanjše zaradi kleščenja izrednih dodatkov, povezanih z epidemijo covida. FOTO: Voranc Vogel

Povprečna bruto plača za junij 2021 je znašala 1.952,05 evrov in je bila nominalno za 2,8 odstotka, realno pa za 3,4 odstotka nižja od bruto plače za maj 2021. Povprečna neto plača je bila sicer z dobrimi 1.256 evri realno za tri odstotke nižja od neto plače za maj, so izračunali na Sursu.

Zanimivo pa je, da so bile junijske povprečne plače nižje le v javnem sektorju, in sicer za 8,9 odstotka (v institucionalnem sektorju država so bile nižje celo  za 11,4 odstotka), medtem ko so bile v zasebnem sektorju za 1,6 odstotka višje. V Sursu ugotavljajo, da  je bilo tolikšno plačno znižanje v javnem sektorju predvsem posledica nižjih izplačil (izrednih) dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19. Plače v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo so se tko znižale za 15,3 odstotka.

Na ravni dejavnosti je bila sicer povprečna bruto plača za junij 2021 najvišja v dejavnostih oskrba z električno energijo, plinom in paro in v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, v obeh je za malenkost presegla 2671 evrov. 

Pa še to: v primerjavi z majskimi so se povprečna bruto plače junija najbolj zvišale v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, in sicer za 4,9 odstotka.
 

Preberite še:

Komentarji: