Kaj je vrnitev BiH prinesla trgovcu?

Trgovec zmanjšuje zadolženost, a počasi
Fotografija: lastnistvo Mercatorja
Odpri galerijo
lastnistvo Mercatorja

Iz četrtletnega poročila največjega trgovca v Sloveniji je razvidno, da je skupina v prvih treh mesecih letos sicer povečala prihodke maloprodaje, vendar pa so se močno skrčili drugi prihodki od prodaje. Skupni prihodki od prodaje so v prvih treh mesecih letos dosegli 515,8 milijona evrov, kar je devet odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Upad skupnih prihodkov Mercatorja je sodeč po obrazložitvah trgovca posledica težav Agrokorja in z njimi povezanim padcem prihodkov "v tranzitu". Trgovec je kot kaže zmanjšal obseg poslov s skupino Agrokor. Družba je sicer v primerjavi z lanskim obdobjem doživela kar nekaj sprememb; odprodala je dejavnosti Modiana in Intersport, znova pa je prevzela maloprodajno mrežo Konzuma v Bosni in Hercegovini (BiH). V Mercatorju pojasnjujejo, da so se prihodki od prodaje v trgovini na drobno v Sloveniji v prvih treh mesecih letos povečali za 3,4 odstotke. Kot že omenjeno, so skupni prihodki od prodaje v Sloveniji upadli zaradi odprodaje dejavnosti. V Srbiji so se prihodki od prodaje v trgovini na drobno medletno povečali za 1,9 odstotka.

Prepolovljena BiH

Spomnimo, ko je Agrokor prevzel Mercator, sta si Konzum (ta je v lasti Agrokorja) izmenjala trgovske mreže v posameznih državah. Mercator je tako Konzumu prodal trgovsko mrežo Hrvaške in BiH, Agrokor pa je Mercatorju prodal mrežo trgovin Idea v Srbiji. V BiH se poteza ni izšla, saj kupci niso dobro sprejeli preimenovanja trgovin. Prihodki od prodaje, ustvarjeni v BiH, so v prvih treh mesecih letos znašali okoli 25 milijonov evrov. Za primerjavo, v prvem četrtletju 2013 - zadnje leto pred menjavo deležev - je Mercator v BiH ustvaril 47 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

Infografika Delo
Infografika Delo

 

Dolgov še vedno preveč

Dobiček iz poslovanja skupine znaša 9,14 milijona evrov, kar je 56 odstotkov več kot je skupina prikazala v prvih treh mesecih lani. Čisti dobiček se je sicer skoraj podvojil, a znaša še vedno skromna dva milijona evrov.
Za upnike še najbolj pomemben podatke je denarni tok iz poslovanja. Njegov približek, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo, se je medletno povečal za 3,5 odstotka in znaša 25,8 milijona evrov. Trgovec je sicer v prvih treh mesecih letos zadolženost zmanjšal za 52 milijonov evrov, tako da je imel konec marca skupno 830 milijonov evrov najetih posojil. S posojili je financiral 42 odstotkov premoženja.

Komentarji: