Vsakemu polnoletnemu 200 evrov za dopust v Sloveniji

Kaj prinaša tretji protikoronski paket?
Fotografija: Glede turizma je v smernicah malo zapisanega. Med predlogi pa je uvedba vavčerjev za domače turistične kapacitete za vsakega polnoletnega državljana, in sicer predvidoma v višini 200 evrov. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Glede turizma je v smernicah malo zapisanega. Med predlogi pa je uvedba vavčerjev za domače turistične kapacitete za vsakega polnoletnega državljana, in sicer predvidoma v višini 200 evrov. Foto: Leon Vidic

Ljubljana – Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, uvedba vavčerjev za domače turistične kapacitete za vsakega polnoletnega državljana, podaljšanje brezplačnega vrtca za otroke, ki bodo ostali doma tudi prihodnji mesec, ukrepi s področja štipendij in kmetijstva, so nekateri predlogi iz tretjega protikoronskega paketa.

Vlada je v petek predstavila smernice za tretji protikoronski zakon socialnim partnerjem, pa tudi predstavnikom gospodarskih združenj.


 
Glavni ukrep tretjega protikoronskega zakona je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. »Ta ukrep je najbolj natančno opredeljen, ostalo je večinoma bolj na splošno, razen členov o kmetijstvu. Težko je reči, kakšne bodo konkretne rešitve na določenih področjih,« je po sestanku Ekonomsko-socialnega sveta dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Foto Voranc Vogel
Foto Voranc Vogel


Razkrivamo, kaj poleg subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, še predvidevajo smernice.
 

Turizem


Glede turizma je v smernicah malo zapisanega. Med predlogi pa je uvedba vavčerjev za domače turistične kapacitete za vsakega polnoletnega državljana, in sicer se po neuradnih informacijah omenja vrednost vavčerja 200 evrov. Po naših izračunih bi državo to stalo okoli 300 milijonov evrov. Minister za delo Janez Cigler Kralj je zagotovil, da vavčer ne bo del regresa.

Zaslediti je predlog za podaljšanje oprostitve plačila vrtca za otroke, ki bodo ostali doma do konca junija.  Foto Blaž Samec
Zaslediti je predlog za podaljšanje oprostitve plačila vrtca za otroke, ki bodo ostali doma do konca junija.  Foto Blaž Samec

 

Šolstvo


Zaslediti je predlog za podaljšanje oprostitve plačila vrtca za otroke, ki bodo ostali doma do konca junija. Ministrstvo za šolstvo predlaga tudi izvzem iz obveznosti plačila dohodnine donirane IKT opreme.

Ker nekateri dijaki in študentje zaradi epidemije ne morejo izpolniti obveznosti in obdržati štipendij oziroma bi jih morali vračati, so v tretjem paketu predvidene določene spremembe tudi na tem področju. Denimo, dodatno leto mirovanja štipendijskega razmerja štipendistu, ki zaradi posledic epidemije ne bo napredoval v višji letnik ali zaključil izobraževanja; za Zoisove štipendije se upošteva samo izjemni dosežek v preteklem šolskem letu (2018/2019), ker večina tekmovanj letos ni izvedena.


Domovi za starejše


Proračun bo pokril stroške oskrbe za uporabnike domov za starejše, ki so med epidemijo bili v domačem varstvu, strošek izpada dohodkov domovom zaradi nezasedenih kapacitet zaradi prepovedi sprejema novih uporabnikov in strošek zdravstvenih delavcev, ki so bili v domove premeščene iz bolnišnic.

Preberite še Temo dneva: Politično na strokovna vprašanja
 

Enkratni solidarnostni dodatek


Enkratni solidarnostni dodatek za dodatne druge ranljive skupine oseb, preprečevanje kopičenja solidarnostnih dodatkov in ureditev vračila v primeru izplačila več dodatkov isti osebi, je zapisano v smernicah.

Predvideva se še krizni dodatek za vpoklicane rezerviste civilne zaščite, teh je okoli 6000.
 

Kmetijstvo


Podaljšalo se bo delovno dovoljenje za sezonske delavce v kmetijstvu, ki bo veljalo le letos. Ministrstvo za kmetijstvo predlaga še podaljšanje finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka, spremembo zakona o dohodnini glede dohodka osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti, ukrepe za postavitev objektov za kmetijsko pridelavo, ukrepe s področja namakanja in izkoriščanja geotermalne energije v rastlinjakih, brezplačni zakup zaraščenih zemljišč v državni lasti, jamstva za terjatve, finančno nadomestilo proizvajalcem živil, odkup kmetijskih pridelkov in živil, osveščanje javnosti o pomenu lokalnih kmetijskih pridelkov in živil ter lokalnih oskrbnih verig ter zeleno javno naročanje.

Komentarji: