Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kako dolgo lahko Telekom še nosi lepe dividende

Predlagana dividenda je verjetno le maska, s katero družba 
lepša videz zbledele državne srebrnine.
Telekom Slovenije. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Telekom Slovenije. FOTO: Tomi Lombar/Delo
10. 5. 2018 | 08:00
2:21
Ljubljana – Telekom Slovenije delničarjem na jutrišnji skupščini predlaga dividendo, po kateri bi se razdelili skoraj štirje lanski dobički. Čeprav so dobiček »oblikovale« rezervacije, je treba opozoriti, da operater vedno teže vzdržuje tržni delež na domačem trgu, novi projekti pa so nedonosni.

Skupina Telekom je lani ustvarila 11,2 milijona evrov čistega dobička, to je 72 odstotkov manj kot predlani. Dobiček je upadel predvsem zato, ker je skupina konec leta oblikovala za 30,2 milijona evrov rezervacij za morebitne izgubljene sodne tožbe in stroške prestrukturiranja. A tudi ob izključitvi enkratnih dogodkov se je njen čisti dobiček lani zmanjšal za približno polovico.

infografika, Telekom, Telekom Slovenija
infografika, Telekom, Telekom Slovenija


Telekom ima kar veliko težav s tremi odvisnimi družbami. Antenna TV SL, TSmedia in kosovski Ipko nemoteno poslujejo le zato, ker zanje jamči matična družba. Vse družbe poslujejo z izgubo in z izjemo Ipka ni videti, da bi se lahko poslovanje kmalu izboljšalo. V prvih treh mesecih letos so se prihodki drugih družb v Sloveniji zmanjšali za desetino. Največji sta prav Antenna TV SL in TSmedia. Prihodki od prodaje kosovskega Ipka so v prvem četrtletju zrasli za štiri odstotke.

infografika, Telekom, Telekom Slovenija
infografika, Telekom, Telekom Slovenija


Skupina Telekom Slovenije je v prvih treh mesecih leta sicer ustvarila 182 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je odstotek več kot v istem obdobju lani; rast je posledica vpliva manjšega obsega medsebojnih poslov. Iz poročila je razvidno, da so prihodki matične družbe Telekom Slovenije v prvem četrtletju ostali na ravni lanskega leta pri 165 milijonih evrov. Telekomu se je v Sloveniji v prvih treh mesecih za dva odstotka zmanjšalo število priključkov mobilne telefonije. Število širokopasovnih priključkov pa se v prvih treh mesecih na nobenem trgu ni opazno spremenilo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine