Kakšne bi bile posledice dolgotrajne poštarske stavke

Moteni prenosi reklam, časnikov in več kot 10 kilogramov težkih paketov, plačilne storitve
Fotografija: Na cestah po Sloveniji bo danes manj pismonoš. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Na cestah po Sloveniji bo danes manj pismonoš. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Pošta Slovenije in Sindikat poštnih delavcev, ki je eden od dveh reprezentativnih sindikatov v Pošti Slovenije, med pogajanji nista zbližala stališč do stavkovnih zahtev, tako da bodo poštarji stavkali. Nov krog pogajanj bo ta teden. Analiziramo, kaj bi pomenila dolgotrajnejša stavka.


»Dogovorili smo se, da bomo tudi v času stavke izvajali večji nabor storitev, kot to nalaga zakon,« so iz Pošte sporočili v soboto, ko je bilo jasno, da stavka bo. Stavkali ne bodo vsi zaposleni. Koliko jih dejansko stavka, bo jasno danes. Kaj bodo raznašali? Pošta Slovenije bo v vseh enotah izvajala prenos vseh vrst pisemskih pošiljk, prenos do 10 kilogramov težkih paketov, celoten prenos pošiljk v mednarodnem prometu in prenos vseh nujnih pošiljk. Moteni pa bodo prenosi reklam in več kot 10 kilogramov težkih paketov, časnikov, prav tako plačilne storitve in še nekatere druge, kot je prodaja blaga, poroča STA.
 

Neuradno: stavka bi se lahko zaostrila


Po neuradnih podatkih bo večina storitev delovala nemoteno, bi se pa lahko v prihodnjih dneh stavka zaostrila, še posebej če bi se pridružil tudi drugi sindikat. Težave bi imela podjetja, ki poslujejo med seboj (tako imenovani segment B2B). Pakete nad 10 kilogramov si denimo pošiljajo v trgovini z avtomobilskimi deli, saj takšno težo doseže en sam akumulator. Prav tako bi bili lahko v težavah spletni trgovci, saj bo dostava denimo bele tehnike motena. Klasični trgovci, ki izdajajo prodajne kataloge, bodo tudi pod pritiskom, saj vsa gospodinjstva ne bodo dobila reklam, enako časopisni založniki, saj ti del dostave časnikov opravijo prek pošte. Moten bo plačilni promet, a tega je mogoče opraviti na bankah, Pošta s tem pridobiva dodatne prihodke.
 

Kaj je pripeljalo do stavke


Poštarji so poleg dviga plač zahtevali dodatne zaposlitve, da bi s tem razbremenili delavce. Prav tako pripravo ocene tveganja za posamezna delovna mesta in poslovalnice ter uvedbo krajšega referenčnega obdobja, v katerem bi se obračunale opravljene nadure, ki jih delavci nakopičijo zaradi preobilice dela. Poslovodstvo pošte se je sicer po besedah generalnega direktorja Borisa Novaka v vseh krogih pogajanj odločalo o tem, ali zagotovijo stalnost zaposlitve vseh 6300 zaposlenih v skupini, upoštevajoč rezultate poslovanja, ali pa sledijo parcialnim interesom dela zaposlenih. »Odločitev je bila zagotoviti stalnost zaposlitve. To ne pomeni, da nismo podali konkretne ponudbe, kaj lahko zaposlenim ponudimo v letih 2019, 2020 in 2021,« je dejal. Novak je poudaril, da so se s Sindikatom poštnih delavcev v pogajanjih sicer vsebinsko poenotili glede vseh stavkovnih zahtev, razen glede zahteve po 10-odstotnem zvišanju plač.

Komentarji: