Kar je pod 33 centov, je miloščina

Odkup breskev: Letina je boljša, Fructal bo odkupil vse
Fotografija: Kmetje se zaradi višje cene osredotočajo na prodajo za konzum. Foto Sutterstock
Odpri galerijo
Kmetje se zaradi višje cene osredotočajo na prodajo za konzum. Foto Sutterstock

Fructal bo od sadjarjev v Vipavski dolini tudi letos odkupoval breskve po 22 centov, odkupna cena za breskve, ki bodo sestavina izdelkov Vipavska breskev, pa je 28 centov.

Tako sta se dogovorila ajdovska družba in Kmetijska zadruga Vipava, kjer ocenjujejo, da bo skupna letina znašala 800 ton. Fructal bo odkupil vso ponujeno količino breskev, v kmetijski zadrugi pa pričakujejo še enkrat boljšo letino od lanske. "Letos pričakujemo bistveno boljšo letino, glede na to, da smo imeli lani v spomladanskem času pozebo," je napovedal predsednik Zadruge Aleš Kosovel.

Fructal bo tudi letos pogodbe sklepal neposredno s pridelovalci na sedežu podjetja 9. in 10. julija, sadje pa bodo odkupoval predvidoma v tretjem tednu julija. V Fructalu se bodo sicer prilagajali prilagodili vremenskim razmeram in zorenju breskev. Zaključek odkupa predvidevajo avgusta, plačila pa bodo kmetje dobili v enkratnem znesku najpozneje do sredine septembra. "Nakazilo v enem obroku namesto v večih, kakor tudi višja osnovna odkupna cena pridelovalcem veliko pomenita. Pridelovalci se namreč še vedno soočajo z nizkimi hektarnimi donosi, saj so količine pridelanih breskev lahko pri nas tudi do trikrat nižje kot v sosednjih državah. Sadjarjem zato svetujemo, da breskve prodajo na trgu svežega sadja, ostale pa namenijo predelavi.«

Ni kapacitet za 800 ton

Osnovna odkupna cena že tretje leto zapored ostaja 22 centov na kilogram in da je bistveno višja od odkupnih cen v sosednjih državah, poudarjajo v zadrugi in Fructalu. "Fructal se je odločil zadržati predlani zvišano osnovno odkupno ceno z namenom spodbujanja lokalne pridelave vipavskih breskev in obnove obstoječih nasadov. Končna cena odkupa breskev pa bo še višja, saj bo Fructal vse breskve, ki jih bo uporabil za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, odkupil po višji ceni. Dogovor za višjo odkupno ceno izhaja iz skupnega projekta Vipavska breskev, ki sta ga Fructal in Kmetijska zadruga trgu predstavila pred petimi leti."

Blagovna znamka Vipavska breskev trenutno obsega šest izdelkov – Fructal Natura 100 % sok Vipavska breskev, nektar Fructal Superior Vipavska breskev in ledeni čaj Vipavska breskev v različnih pakiranjih. "Veseli smo, da se potrošniki vsako leto odločajo za nakup izdelkov pod blagovno znamko Vipavska breskev in tako podpirajo pridelovalce v Vipavski dolini," je dodal direktor Fructala Luka Jejčič.

Kmetje s ceno sicer niso zadovoljni in so poudarili, da je vsaka cena pod 33 centov na kilogram prej miloščina kot plačilo. "Rezultat obstoječe cene je padec odkupa s 4000 ton breskev pred leti na lanskih 120 ton," nam je povedal pridelovalec, ki je želel ostati anonimen. Obenem ne verjame, da lahko Fructal odkupi 800 ton breskev, češ da za takšno količino Vipavska dolina sploh nima več tolikšnih kapacitet: "Vipavsko breskev so uničili."

Komentarji: