Katera banka je za vas najcenejša

Banke lani spet povečale cene večine storitev
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Banke in hranilnice so lani zvišale cene večine plačilnih storitev. Zvišanja so bila večja v tradicionalnih segmentih storitev, kot je plačevanje preko okenca, nižja pa v sodobnih, ko je plačevanje preko e-banke. Prihranki ob zamenjavi ponudnika so še večji kot predlani in pri tradicionalnem komitentu lahko dosežejo do 296 evrov, je razvidno iz analize, ki jo je pripravila Banka Slovenije (BS). V primerjavo je zajetih 15 bank in hranilnic. Od skupno 21 analiziranih segmentov plačilnih storitev so se povprečna nadomestila v lanskem letu povišala v 15 segmentih, znižala so se v dveh segmentih, v štirih so ostala nespremenjena.Bančne storitve - internet Foto Dd Igd
Bančne storitve - internet Foto Dd Igd
Tako za tradicionalnega komitenta kot za e-komitenta je bila lani najcenejša Delavska hranilnica, najdražja pa je bila za tradicionalnega komitenta SKB, za e-komitenta pa NLB, kaže najnovejša analiza Banke Slovenija o nadomestilih 12 bank in treh hranilnic za plačilne storitve in izračun stroškov košaric teh storitev.

Letni strošek košarice storitev banke, izmerjeni po metodologijah Banke Slovenije (BS) in Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), namreč v Delavski hranilnici za tradicionalnega komitenta znaša 31,85 evra (košarica BS) oziroma 47,64 evra (košarica ZPS), za e-komitenta pa 27,23 evra (košarica BS) oziroma 37,56 evra (košarica ZPS).

Medtem je ta strošek za tradicionalnega komitenta v SKB dosegel 169,71 evra (košarica BS) oz. 343,32 evra (košarica ZPS). Za e-komitenta je letni strošek v NLB znašal 56,23 evra (košarica BS) oziroma 95,16 evra (košarica ZPS). 

Komentarji: