Kitajci s tremi milijardami evrov do petih odstotkov Daimlerja

Kitajska in nemška avtomobilska industrija vse bolj prepleteni.
Fotografija: DelnicaDaimler
Odpri galerijo
DelnicaDaimler

Kitajski avtomobilski proizvajalec Beijing Automotive Group (BAIC), ki je v državni lasti, je tik pred nakupom petodstotnega deleža v nemškem avtomobilskem koncernu Daimler, poroča Bloomberg. Nemški koncern že dolgo sodeluje s kitajskim proizvajalcem in je v preteklosti že povedal, da si želijo poglobitve partnerstva. Vstopnica v lastniško sestavo Daimlerja je tri milijarde evrov.

Podjetji že sodelujeta pri proizvodnji avtomobilov na Kitajskem (Daimler hoče 49-odstotni delež v skupnem podjetju povečati na 65 odstotkov), prav tako ima Daimler desetodstotni delež v BAIC. Daimler je lani napovedal 1,5 milijarde evrov vredno investicijo v gradnjo tovarne, kjer bodo sestavljali električne avtomobile znamke Mercedes-Benz.

Že lani je deset odstotkov delnic Daimlerja nepričakovano kupil kitajski avtomobilski proizvajalec Geely, ki sicer velja za enega večjih konkurentov BAIC. Geely je tudi največji posamični lastnik Daimlerja, sledita kuvajtski sklad s sedmimi odstotki in zdaj BAIC s petimi odstotki.
 

Komentarji: