Kitajska bi trgovala, Evropa pa se zapira

Jesenski val covida-19 v razvitem svetu je onemogočil hitro okrevanje gospodarstev in mednarodne trgovine.
Fotografija: Zdi se, da si je kitajsko gospodarstvo že opomoglo po šoku covid-19. FOTO: Tingshu Wang /Reuters
Odpri galerijo
Zdi se, da si je kitajsko gospodarstvo že opomoglo po šoku covid-19. FOTO: Tingshu Wang /Reuters

V Evropo je jesenski val covida-19 prinesel tudi nove omejitve v gospodarskem življenju in kljub dobremu okrevanju v tretjem četrtletju se v zadnjih tednih razmere za poslovanje podjetij slabšajo – tako v Sloveniji kot v območju evra, je minuli teden opozorila Banka Slovenije.

Medtem ko ni jasno, kako dolgo bo epidemija hromila Evropo v sedanjem obsegu in kakšne bodo gospodarske posledice, je na mednarodnem parketu slika precej drugačna (boljša) na Kitajskem. Zdi se, da jim je z zelo strogimi ukrepi spomladi širjenje covida-19 uspelo omejiti in Kitajska že nekaj mesecev uživa ob vračanju gospodarske rasti.

Julija in avgusta se je uvoz Kitajske stabiliziral, septembra pa je bil za 13 odstotkov višji kot v istem mesecu lani, je poročal Unctad. Poletno okrevanje v Evropi in ZDA je prineslo tudi povečanje povpraševanja po kitajskem blagu. Izvoz azijske velikanke je tako v prvih devetih mesecih letos dosegel enak obseg kot v istem obdobju lani, čeprav je bil spomladi upad precejšen.

Prav zaradi okrevanja Kitajske je Unctad nekoliko bolj optimističen pri ocenjevanju trendov v svetovni trgovini. Če so še poleti menili, da se bo letos skrčila za petino, zdaj menijo, da bo upad od sedem- do devetodstoten. Povečuje se predvsem trgovina med državami v razvoju.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Komentarji: