Kitajskega tekmeca Gorenja skrbi trgovinska vojna z ZDA

Presečišče: Haier je že dve leti lastnik družbe GE Appliances, ki ima sedež v ameriški zvezni državi Kentucky
Fotografija: Haier je začel s hladilniki, danes je med vodilnimi proizvajalci bele tehnike v svetu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Haier je začel s hladilniki, danes je med vodilnimi proizvajalci bele tehnike v svetu. FOTO: Reuters

Kitajski proizvajalec bele tehnike opozarja, da se zaradi višjih ameriških uvoznih carin za jeklo povečujejo stroški njegovega poslovanja v Ameriki in da bodo večje stroške nazadnje plačevali kupci njihovih izdelkov.

Haier je uradno nastal leta 1984 in je sprva izdeloval samo hladilnike, nato se je začel posvečati tudi drugim gospodinjskim aparatom in elektronskim napravam ter se konec devetdesetih let začel širiti v tujino. Zdaj ima Haier tovarne v številnih državah, med drugim v ZDA, več afriških državah, Indiji in Pakistanu, poleg tega je v nekaj desetletjih svojega delovanja prevzel več tujih proizvajalcev gospodinjskih aparatov, med drugim je pred dvema letoma od ameriškega podjetja General Electric kupil podružnico GE Appliances za 5,6 milijarde dolarjev.

Haier, ki je imel lani 159,2 milijarde juanov (20,08 milijarde evrov) prihodkov, velja za enega največjih proizvajalcev bele tehnike na svetu, vendar ima zdaj v Evropi samo 2,3-odstotni tržni delež, zato se zanima za več evropskih proizvajalcev gospodinjskih aparatov, med drugim je bil nekaj časa »v igri« za Gorenje. Slovenskega proizvajalca je na koncu prevzel kitajski tekmec Hisense.

Podjetje Haier že nekaj časa skrbi trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, zato so se prejšnji teden v podjetju javno oglasili in sporočili, da se zaradi višjih cen jekla, ki so jih povzročile ZDA z zvišanjem uvoznih carin, povečujejo stroški Haierjevega poslovanja v Ameriki. V podjetju so povedali, da bo stopnjevanje napetosti med največjima gospodarstvoma na svetu nazadnje najbolj škodilo prav kupcem. V podjetju GE Appliances, ki ima sedež v ameriški zvezni državi Kentucky in je že dve leti v lasti skupine Haier, ustvarijo približno 30 odstotkov vseh Haierjevih prihodkov, letos pa so bili prisiljeni že dvakrat zvišati cene svojih izdelkov zaradi naraščajočih stroškov. V Haierju so povedali, da približno pet odstotkov izdelkov GE Appliances, ki jih prodajajo v ZDA, uvozijo iz Kitajske, in opozorili, da bodo za te izdelke verjetno morale veljati ameriške uvozne carine. Vodstvo Haierja je v sporočilu za javnost odločno poudarilo, da bodo kakršne koli sedanje ali morebitne nove stroške zaradi visokih ameriških uvoznih carin nazadnje morali plačevati kupci.

Komentarji: