Kostić predlaga nižjo dividendo Gorenjske banke

Namesto 13,28 evra na delnico naj bi dividenda znašala 1,85 evra.
Fotografija: Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Foto Jože Suhadolnik

Srbska AIK banka Miodraga Kostića v nasprotnem predlogu za julijsko skupščino Gorenjske banke predlaga občutno nižjo dividendo, kot jo je predlagala uprava, in sicer le 1,85 evra bruto na delnico namesto 13,28 evra. To pomeni, da bi v banki ostalo nerazporejenega skoraj sedem milijonov evrov bilančnega dobička.

Poleg tega Kostić predlaga nasprotni predlog glede spremembe statuta, ki bi omogočile povečanje osnovnega kapitala banke do osem milijonov, pri čemer bi lahko ob soglasju nadzornega sveta banka izdala tudi prednostne delnice, torej takšne brez glasovalnih pravic. Pri tem predlaga, da bi prednost v prvem in drugem krogu imeli obstoječi delničarji in šele v tretjem bi delnice ponudili nelastnikom. S tem se želi Kostić, kot kaže, zavarovati pred tem, da bi ob morebitnem povečanju kapitala banke delnice kupil kdo zunanji.

AIK banka je že lastnica 32,98-odsotnega deleža Gorenjske banke, z največjo lastnico Savo pa je že podpisala pogodbo o opcijski prodaji 37-odsotnega deleža Gorenjske banke prihodnje leto. Ker pa Sava v Gorenjski banki nima glasovalnih pravic, bo imela na julijski skupščini odločilno besedo prav AIK banka.

Komentarji: