Krki sodišče EU vrača deset milijonov evrov

Ravnanje Krke po mnenju sodišča ni predstavljalo omejevanja konkurence.
Fotografija: Krka Foto Blaž S
Odpri galerijo
Krka Foto Blaž S

Novomeški farmacevt je uspel s pritožbo na odločitev komisije EU, ki je Krki in še nekaterim drugim farmacevtom določilo kazni zaradi izkrivljanja konkurence v aferi Perindopril. Sodba še ni pravnomočna.

»Splošno sodišče EU je izdalo sodbo v korist Krke oziroma je ugotovilo, da ravnanja Krke niso predstavljala omejevanja konkurence,« sporočajo iz Krke.

Spomnimo, evropska komisija (EK) je leta 2009 začela preiskavo zaradi enostranskega ravnanja in sklepanja sporazumov, ki bi imeli lahko za posledico preprečitev vstopa generičnega perindoprila na trge držav članic evropskega gospodarskega prostora. EK je pod drobnogled vzela ravnanje francoskega farmacevta Servier in sklepanje pogodb z družbami Krka, Lupin (Indija), Matrix (ZDA), Niche (Irska) in Teva (Izrael).

Preiskava je bila zaključena leta 2014, ko je EK ugotovila, da je Servierju s patentnimi tožbami in kasnejšimi dogovori uspelo omejiti ali preprečiti vstop proizvajalcev generičnih zdravil na trg. Krki je EK kot eni od strank v dogovorih naložila plačilo deset milijonov evrov kazni. Krka je kazen plačala, a se tudi pritožila na sodišče EU. Tudi kazen je zdaj splošno sodišče EU razveljavilo.

EK lahko proti odločbi Splošnega sodišča EU vloži pritožbo na Sodišče EU, časa ima dva meseca. V primeru pritožbe komisije bo Krka po prejemu vračila kazni oblikovala rezervacije v višini deset milijonov evrov, še sporočajo iz farmacevta.

Krka je v prvih devetih mesecih letos prihodke povečala za pet odstotkov, dosegli so 972 milijonov evrov. Za desetino se je povečal tudi čisti dobiček, ki je znašal 121 miljonov evrov. V družbi ocenjujejo, da bodo letošnji prihodki znašali okoli 1,3 milijarde evrov, čisti bodiček pa bo nekoliko nad načrtovanimi 153 milijonov evrov.
V letu 2019 Krka načrtuje 1,375 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 172 milijonov evrov čistega dobička. Najbolj dobičkonosno leto Krke do zdaj je 2009, ko je čisti dobiček farmacevta dosegel 173,8 milijona evrov.

Komentarji: