Kylin prime v Lonu brez glasov in nadzornika

Skupščina je za novega nadzornika imenovala Tomaža Kerna.
Fotografija: Foto Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Foto Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Potem ko sta Banka Slovenije in ATVP delničarjem okoli Kylin Prime Groupa odvzeli glasovalne pravice, je ta irski sklad s kitjskim kapitalom na dnašnji skupščini ostal tudi brez dodatnega predstavnika v nadzornem svetu. Novi nadzornik je namreč postal Tomaž Kern, ki ga je lastniški podprl krog Otmarja Zorna.

Kot smo razkrili v Delu, sta najprej Banka Slovenije, nato pa še Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) osmim delničarjem - Kylin Prime Group, Sagrada, Diamant, FIN-NEP, Kenda Srečko, Šešet Damir, Zlata doba in Lendmark, ki imajo skupaj 71-odstotka vseh delnic odvzeli glasovalne pravice. Po odstopu članice nadzornega sveta Branke Remškar, je bil s sklicem za novega nadzornika na predlog Kylin prime Groupa predlagan Erik Mohorovič, vendar prisotni delničarji tega predloga niso podprli. Družba GIC Gradnje, ki sodi v krog lastnikov okoli Otmarja Zorna, je namreč predlagala profesorja s Fakultete za organizaicjske vede Tomaža Kerna, ki je bil tudi imenovan.

Regulatorja sta omenjenim lastnikom glasovlane pravice odvzela zaradi domnevno usklajenega delovanja in preseganja kvalificiranih deležev, za kar ni sta imela ne soglasja centralne banke ne ATVP.

V nadzornem svetu sedijo še Janko Medja, Robert Ličen, Miha Šlamberger in Anton Rop, ki ga je lani v nadzorni svet imenoval Kylin.

Komentarji: