Lastnica Mercatorja z najboljšim poslovanjem doslej

Fortenova grupav prvem polletju letos s 318 milijoni kun čistega dobička.
Fotografija: Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Foto Voranc Vogel

Fortenova grupa, ki je večinska lastnica Mercatorja, je v prvem polletju letos ustvarila 318 milijonov kun (42,5 mililijonov evrov) čistega dobička, medtem ko je v istem obdobju lani imela izgubo. Konsolidirani prihodki iz kontinuiranega poslovanja v višini 12 milijard kun (1,6 milijarde evrov) so bili za 35 odstotkov višji kot ob polletju lani.

image_alt
Večji trgovci, več pakiranega sadja in zelenjave


Skupina je imela na svojih računih tudi več kot 1,8 milijarde kun (240 milijonov evrov) gotovine, s čimer je ohranila močan likvidnostni položaj.

Fabris Peruško Foto Roman Šipić
Fabris Peruško Foto Roman Šipić

Glavni izvršni direktor in član upravnega odbora Fortenove Fabris Peruško je dejal, da je za njimi najboljša prva polovica leta doslej, ne le v smislu uspešnosti, ampak tudi v smislu vrste zaključenih večjih projektov, ki so skupini odprli pot do krepitve njene dobičkonosnosti. »Med njimi je predvsem poslovna integracija Mercatorja in njegova konsolidacija v naše računovodske izkaze od 1. maja 2021. Glede na odlično turistično sezono skupina tudi v tretjem četrtletju uspešno posluje, kar bo, skupaj s sinergijami, ki jih dosegamo v maloprodaji in pričakovanim zaključkom prodaje poslovne skupine Zamrznjene hrane družbi Nomad Foods, pomenilo, da se bo finančni položaj skupine Fortenova še naprej izboljševal,« je dejal.


Kar zadeva posamezna področja, je poslovno področje živil doseglo največji napredek v primerjavi z lanskim letom, in sicer z 12,5 odstotka višjimi prihodki od prodaje, 23,6 odstotki višjim dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) in 40,1 odstotkom višjim EBIT v prvi polovici leta. V poslovnem področje maloprodaje je so prihodki zrasli za 1,2 odstotka, EBITDA se je povečala za 10,9 odstotka, EBIT pa za 65,9 odstotka, pri čemer je bil Mercator vključen v izračun primerljivih podatkov iz prejšnjega obdobja.

Fortenova je aprila letos postala večinska lastnica Mercatorja, s čimer se je končala poravnava prezadolženega Agrokorja, slovenski trgovec pa je dobil bolj zdravega lastnika.

Komentarji: