Lufthansini sateliti pobirajo Adrijine linije

Družbe iz skupine Lufthanse napovedujejo letenje iz Ljubljane, Swiss že 16. oktobra. Stečajni upravitelj Adrie Airways je Janez Pustatičnik.
Fotografija: Adria Airways tudi uradno v stečaju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Adria Airways tudi uradno v stečaju. FOTO: Jure Eržen/Delo

Sodišče je začelo stečaj nad Adrio Airways. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Janeza Pustatičnika.

Upniki lahko v treh mesecih prijavijo svoje terjatve.

Adria Airways je predlog za stečaj vložila v ponedeljek. Vlada še razmišlja, ali bo ustanovila novo letalsko družbo.


Konkurenca napoveduje nove povezave


Letalske družbe so medtem že pohitele s ponudbo tržno najbolj zanimivih linij, na katerih je potnike doslej prevažala Adria Airways. Lufthansa in Swiss bosta glede na napovedi v prihajajoči zimski sezoni Ljubljano povezala z Münchnom, Frankfurtom in Zürichom. Vse nove povezave je že mogoče rezervirati.

Lufthansa bo na liniji med Ljubljano in Frankfurtom letela dvakrat na dan, polete – opravljala naj bi jih z letalom CRJ900 – pa začela 27. oktobra, ko začne veljati v svetovnem letalstvu zimski vozni red. Dnevno povezavo z Münchnom bodo vzpostavili s 1. novembrom, prav tako s CRJ900.

Swiss bo s petimi tedenskimi leti v Zürich začel že 16. oktobra, 27. oktobra pa pa se bodo z novim voznim redom začeli dnevni leti, torej sedemkrat na teden, uporabljal pa naj bi airbuse A220.

Austrian bo kot alternativo za lete med Ljubljano in Dunajem potnikom ponudil svoje do tri dnevne lete med Celovcem in Dunajem. Kot je znano, je bila med Ljubljano in Celovcem, s postankom na obeh letališčih, že pred leti vzpostavljena redna avtobusna linija.

Četrta družba iz Lufthansine skupine, Brussels, je poznopopoldanske lete v Bruselj že najavila, danes se je začela prodaja vozovnic, s šestimi tedenskimi leti pa bo začela 4. novembra.


Cene


Že 16. oktobra bo prek Züricha mogoče leteti tudi v Frankfurt. Letalo švicarskega prevoznika Helvetic Airways bo z Brnika odletelo ob 15.00, v Švici bodo potniki presedli in z Lufthansinim letalom v Frankfurtu pristali ob 19.05, z letalom Swissa pa ob 20.05. Cene povratnih letov v eno smer v ekonomskem razredu se začnejo pri 165 evrih, v poslovnem pri 261 evrih. Enosmerne vozovnice so precej dražje. V ponedeljek, 27. oktobra, pa bosta na voljo dva neposredna leta med Ljubljano in Frankfurtom z Lufthansa Cityline z odhodoma ob 11.05 in 18.30, cene se bodo začele pri 244 in 369 evrih. Možen bo tudi let prek Züricha ob 14.50 z (današnjo) ceno od 112 evrov oziroma 261 evrov naprej, letel pa bo Swiss.

V Bruselj bo, na primer, 5. novembra mogoče leteti direktno z Brusselsom (17.55 do 19.45) za najmanj 191 evrov v ekonomskem razredu in za najmanj 456 evrov v poslovnem razredu, v katerem so bili danes popoldne na voljo štirje sedeži. Leti s prestopanjem v Frankfurtu (ob 10.55 in 18.33 iz Ljubljane) in v Münchnu (ob 13.10) so daljši in dražji (250 in več evrov v ekonomskem in dobrih 400 in več evrov v poslovnem razredu), s prestopanjem v Zürichu (ob 14.50 iz Ljubljane) pa so cenejši (od 118 oziroma od 259 evrov). 

Leti Lufthanse oziroma njenega Citylinerja ter hčerinskih Swissa in Brusselsa bodo z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana odleteli po enajsti dopoldanski uri, kar je za dopoldanske sestanke v evropski prestolnici ponavadi prepozno.


Sosednja letališča in drugi prevozniki


Je pa zato iz Celovca prek Dunaja mogoče poleteti proti Bruslju že ob šestih zjutraj, in to na obeh letih z Austrianom, v Bruslju je ob 8.55. 5. novembra 2019 za 168 evrov v ekonomskem in 383 evrov v poslovnem razredu, ob nakupu povratne vozovnice. Je pa treba priti čez Ljubelj. Redna linija družbe AlpeAdria Line doslej ni bila prilagojena jutranjim potnikom na celovško letališče, ker tam avtobusi niti ustavljali niso, cena vozovnice med ljubljansko in celovško avtobusno postajo pa je 19,50 evra. Celovško letališče prve mesece nudi brezplačno parkiranje.

S tržaškega letališča v Ronkih odpelje Lufthansa Cityline prek Münchna v Bruselj 5. novembra ob 6.15 in je v Bruslju ob 10.05. Cene od 237 in 327 evrov. Isti dan ob 13.10 prek Münchna je v Bruslju ob 17.55, cena z Lufthansa Cityline pa je v ekonomskem razredu privlačna, 67 evrov, malo manj v poslovnem, 252 evrov. In do tržaškega letališča odpelje ob šestih zjutraj z ljubljanske železniške postaje vlak za 11,60 evra.

V Bruselj je mogoče priti tudi iz Zagreba, s Croatio na primer ob 6.25 do 8.45, cena v primeru nakupa povratne vozovnice je za eno smer, 5. novembra 2019, za zdaj 208 evrov.

Iz Ljubljane pa se da leteti celo s Turkishem prek Istanbula. Traja malo dlje, od 9.40 do 17.20, postanek je dolg uro in 45 minut, cena ob nakupu povratne vozovnice je za eno smer 262 evrov. Kar zna biti za našo javno upravo, ki mora leteti za najnižjo ceno, zelo zanimivo. Namreč, v praksi se je zgodilo, da so javni naročniki iz Ljubljane v švedski Göteborg zaradi nekaj evrov cenejše vozovnice leteli prek – Istanbula. So pa zato obroki na letalu menda še pravi obroki, ne pa kozarec vode.

Komentarji: