Mlinotest je postal globalni igralec

Proizvodnja testenin V prihodnjih dveh letih sledi še posodobitev proizvodnje suhih testenin
Fotografija: V Mlinotestu bodo proizvedli 20 ton svežih testenin, njokov in cmokov. Foto Arhiv Mlinotest
Odpri galerijo
V Mlinotestu bodo proizvedli 20 ton svežih testenin, njokov in cmokov. Foto Arhiv Mlinotest

Ajdovski Mlinotest je tudi uradno odprl obrat za proizvodnjo svežih testenin in izdelkov iz krompirjevega testa. Z naložbo v višini skoraj pet milijonov evrov bo lahko letno proizvedel do 6000 ton izdelkov, s čimer bo držal in krepil svoj položaj na trgu.

»Prenekateri konkurent je v preteklosti kopiral naše izdelke, tehnologijo in embalažo. Že zaradi tega nas ne sme zapustiti duh tekmovalnosti, inovativnosti in razvoja,« je bil ob otvoritvi odločen prvi mož Mlinotesta Danilo Kobal. V novem obratu bosta dve proizvodni liniji, kjer bodo lahko v eni uri izdelali do 450 kilogramov svežih testenin in do 600 kilogramov njokov in cmokov. Dnevno proizvodnjo bodo povečali z 12- na 20 ton proizvodov.Ajdovska družba je sicer omenjene izdelke doslej izdelovala še v svojih obratih v Srbiji in na Hrvaškem, a bodo proizvodnjo iz Karlovca do konca leta preselili na matično lokacijo. »Kapacitete so velike, bistveno prevelike samo za slovenski trg. Danes je program eden od nosilnih stebrov sodobnega Mlinotesta. Tu smo številka ena in s to naložbo bomo ta primat trdno branili,« je še napovedal Kobal.

 

Večanje trga

Direktor testeninarstva in mlinarstva Robert Rutar ga je dopolnil, da bo Mlinotest v naslednjih dveh letih posodobil še proizvodnjo suhih testenin: »S tem bomo utrdili svoj položaj tudi na globalnem trgu.« Dnevno jih zdaj proizvede 40 ton, s čimer je vodilni na domačem trgu in uspešno prodira na tuje. Izvaža v 24 držav, zato več kot polovica Mlinotestovih testenin ne konča več na slovenskem krožniku. Družba letos beleži kar 20-odstotno rast izvoza. Lani je ustvarila za 52,2 milijona everov prihodkov od prodaje in 1,66 milijona čistega dobička.
Posodobitev je stala pet milijonov evrov. Foto Arhiv Mlinotest
Posodobitev je stala pet milijonov evrov. Foto Arhiv Mlinotest


Glede na tržne analize v Ajdovščini upajo, da se bo svetovni trg testenin letno povečeval za 6 odstotkov. Po podatkih Eurostata je bil evropski trg s testeninami lani vreden 5,7 milijarde evrov, evropska podjetja pa so proizvedla 5,3 milijona ton testenin – od tega so jih 72 odstotkov pričakovani izdelali v Italiji – ali 10,5 kilograma na prebivalca EU, kjer je največja uvoznica Nemčija. Slovenci sicer nismo v vrhu porabe testenin na prebivalca. Tudi tu premočno vodi Italija s kar 26 kilogrami. S precejšnjim zaostankom ji sledijo Venezuela (12,3 kg), Tunizija (11,9), Grčija (10,5), Švica (9,3), Švedska (9,0), in ZDA (8,8). V Nemčiji je poraba testenin na osebo 8,1 kilograma, na Hrvaškem 7,3 in v Sloveniji 6,7 kilograma na prebivalca.

Komentarji: