Na letni ravni v Sloveniji več kot desetodstotna inflacija

Cene življenjskih potrebščin še naprej rastejo: na letni ravni za 10,4 odstotka, na polletni za 8,2 odstotka, na mesečni za 2,7 odstotka.
Fotografija: Drag plin žene inflacijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Drag plin žene inflacijo. FOTO: Leon Vidic/Delo

K visoki letni inflaciji so največ prispevale podražitve naftnih derivatov, hrane in električne energije, mesečno inflacijo pa so zvišali dražja elektrika, počitniški paketi in hrana.

Življenjske potrebščine so se v enem letu podražile za 10,4 odstotka. Cene blaga so bile v povprečju višje za 13,1 odstotka, cene storitev pa za 5,3 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 16,5 odstotka, trajno blago za 10,5 odstotka in poltrajno blago za 2,9 odstotka.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ prispevale višje cene električne energije, plina in drugih goriv (2,1 odstotne točke): plin se je podražil za 49,4 odstotka, toplotna energija za 43,6 odstotka in električna energija za 29,4 odstotka. Sledile so višje cene naftnih derivatov in 12,8-odstotna podražitev hrane; vsaka izmed teh dveh skupin je inflacijo dvignila za 1,9 odstotne točke. Cene tekočega goriva so se zvišale za 54,6 odstotka, goriv in maziv za osebna vozila pa za 34,5 odstotka. Med hrano so izstopale podražitve kruha in izdelkov iz žit (za 16,2 odstotka) ter mesa (za 12,9 odstotka).

Cenejše kot pred letom dni so bile storitve iz skupine komunikacije (za 5,3 odstotka) in so letno raven inflacije ublažile za 0,2 odstotne točke.

Gibanje cen v prvi polovici leta

Cene življenjskih potrebščin so se v prvi polovici leta zvišale za 8,2 odstotka (v istem obdobju prejšnjega leta je bilo zvišanje 2,8-odstotno).

Najbolj so se dvignile cene v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (za 16,9 odstotka). Sledile so višje cene hrane in brezalkoholnih pijač (za 10,5 odstotka), prevoza (za 10,1 odstotka) ter rekreacije in kulture (za 9,5 odstotka).V prvi polovici leta so se znižale le cene v skupini komunikacije (v povprečju za 1,4 odstotka).

Mesečna inflacija 2,7-odstotna

Veljati je prenehalo večina ukrepov za omilitev posledic visokih cen energentov, zato so se pričakovano najbolj zvišale cene električne energije (za 53,9 odstotka); njihov prispevek k mesečni inflaciji je bil 1,6 odstotne točke. Za 0,4 odstotne točke so inflacijo zvišali dražji počitniški paketi (za 10,4 odstotka), za 0,3 odstotne točke višje cene hrane (za 1,6 odstotka), za po 0,1 odstotne točke pri vsaki skupini pa še tekoča goriva (za 9,7 odstotka), novi avtomobili (za 2,1 odstotka), gospodinjsko pohištvo (za 2,4 odstotka), druge storitve v zvezi z osebnimi avtomobili (za 3,9 odstotka), restavracije in hoteli (za en odstotek) ter raznovrstno blago in storitve (za 0,9 odstotka).

Mesečno inflacijo so nekoliko ublažile (po 0,1 odstotne točke vsaka skupina) nižje cene oblačil in obutve (za en odstotek) ter dizelskega goriva (za 2,5 odstotka).

Komentarji: