Nekdanji šef Nissana pobegnil v Libanon

Država z Japonsko nima sklenjenega sporazuma o izročitvi. Kako je zapustil azijsko državo, še ni jasno, saj je imel prepoved potovanja v tujino. 
Fotografija: Carlos Ghosn je bil do aretacije novembra lani ena najbolj uglednih in močnih oseb v avtomobilski industriji. FOTO: Ludovic Marin/Afp
Odpri galerijo
Carlos Ghosn je bil do aretacije novembra lani ena najbolj uglednih in močnih oseb v avtomobilski industriji. FOTO: Ludovic Marin/Afp

Nekdanji prvi mož avtomobilskega proizvajalca Nissan Carlos Ghosn je pobegnil v Libanon. Ghosna je na Japonskem čakalo sojenje zaradi domnevnih finančnih goljufij, poroča BBC. Poslovnež odhoda v Libanon sicer ni opisal kot pobeg, pač pa pojasnil, da se je s tem izognil »nepravičnemu in politično obarvanemu pregonu«. Zanika kakršne koli nepravilnosti pri poslovanju z Nissanom.

Kako mu je uspelo zapustiti Japonsko, še ni jasno, saj so mu potovanja čez mejo prepovedali. Ghosn, »težak« približno 120 milijonov dolarjev (107 milijonov evrov), je bil do aretacije novembra lani ena najbolj uglednih in vplivnih oseb v avtomobilski industriji. Primer je pritegnil pozornost vse svetovne javnosti, poleg tega so po razkritju na Japonskem močno poostrili nadzor nad delovanjem pravosodja. 

65-letnik se je rodil v Braziliji staršem libanonskega porekla in odrasel v Bejrutu, preden je odpotoval na šolanje v Francijo. Ima francoski, brazilski in libanonski potni list. Njegov odvetnik Junichiro Hironaka je danes povedal, da ima pravna ekipa v hrambi še vedno vse tri potne liste. Libanon z Japonsko nima sklenjenega sporazuma o izročitvi, sta pa državi v rednih diplomatskih odnosih. Namestnik japonskega zunanjega ministra je pred desetimi dnevi obiskal Bejrut.

Ghosna so aprila izpustili na prostost, potem ko je plačal devet milijonov dolarjev (osem milijonov evrov) varščine. Pogoj za izpustitev je bil tudi, da ne sme potovati v tujino. Poslovnež je potrdil, da je odšel v eno od držav na Bližnjem vzhodu, ker ne želi biti več talec skorumpiranega japonskega pravosodnega sistema, ki zanika temeljne človekove pravice. 

Ghosnov dom v Bejrutu. FOTO: Anwar Amro/Afp
Ghosnov dom v Bejrutu. FOTO: Anwar Amro/Afp

 

Ghosn potrdil, da se nahaja v Bejrutu


»Nisem zbežal pred roko pravice, pač pa se izognil nepravičnemu in politično motiviranemu pregonu. Zdaj lahko končno prosto komuniciram z mediji,« je po poročanju BBC povedal Ghosn in potrdil, da se nahaja v Bejrutu. Njegova soproga Carole Ghosn je junija letos dejala, da ju hočejo japonske oblasti ponižati in ustrahovati. 

Kako je lahko zbežal z Japonske, še ni jasno. Japonski mediji navajajo, da je najbrž uporabil ponarejen potni list z drugim imenom. Na sojenje je čakal pod strogimi varnostnimi pogoji, med drugim so mu omejili uporabo telefona in računalnika, poleg tega je bil doma pod video nadzorom. Potne liste je moral predati svoji odvetniški ekipi in je moral sodišče vsakič posebej zaprositi za dovoljenje, če je želel od doma oditi za več kot dve noči. 

Carlos Ghosn je na Japonskem užival velik ugled, zato je bil njegov padec strm in hud. Tri dni po aretaciji so ga pri Nissanu odpustili. V zaporu v Tokiu je preživel 108 dni. Tožilstvo mu očita, da je Nissanovemu distributerju v Omanu plačal več milijonov dolarje, ponarejal finančne dokumente in prikrival za naprej določene prejemke pred delničarji. Ghosn vse obtožbe že od aretacije zanika. Nissan pa je medtem vložil tudi lastno kazensko ovadbo, ker naj bi njegov nekdanji šef od podjetja v lasten žep pospravil visoke vsote denarja. 

Pregon Ghosna je v težave potisnil tudi družbo samo. Obtožena je namreč, da ni v celoti poročala o poslovneževih prejemkih med finančnima letoma 2014 in 2017. Japonski regulator trga vrednostnih papirjev je za Nissan predlagal 2,4 milijarde jenov (19,9 milijona evrov) kazni.
 

Za Libanon prihod zakonit


Libanonsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je Ghosn v državo vstopil zakonito v ponedeljek ob zori. »Okoliščine njegovega odhoda z Japonske in prihoda v Bejrut niso znane,« so poudarili.

»Z Japonsko nimamo dogovora o pravosodnem sodelovanju ali izročanju,« so dodali. Vendar pa sta državi podpisnici dogovora Združenih narodov o boju proti korupciji. Poudarili so, da želijo ohraniti »najboljše odnose« s Tokiom. V tamkajšnji varnostni službi so medtem pojasnili, da proti njemu niso ukrepali ali uvedli postopka.

Japonska bo tako za njegovo izročitev potrebovala sodelovanje oblasti v Libanonu, je za Kyodo News dejal neimenovani japonski uradnik zunanjega ministrstva. Namestnik japonskega zunanjega ministra je pred desetimi dnevi obiskal Bejrut.

S francoskega zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da nimajo nobenih informacij o okoliščinah Ghosnovega pobega.

Preberite še:

Komentarji: