NLB s srbsko državo sklenila pogodbo o nakupu Komercijalne banke

NLB je s srbsko državo sklenila pogodbo o nakupu 83 odstotkov Komercijalne banke, kupnina je 387 milijonov evrov.
Fotografija: NLB je s prevzemom Komercijalne banke Beograd postala tretja največja banka v Srbiji z okoli 12-odstotnim tržnim deležem, merjeno po bilančni vsoti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
NLB je s prevzemom Komercijalne banke Beograd postala tretja največja banka v Srbiji z okoli 12-odstotnim tržnim deležem, merjeno po bilančni vsoti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kot so o tem pisali že srbski mediji, se je srbska vlada odločila za prodajo Komercijalne banke NLB. Vodstvo NLB je danes zvečer s srbsko vlado podpisalo pogodbo za nakup 83-odstotnega deleža Komercijalne banke, kupnina za ta delež pa je 387 milijonov evrov. Zaključek posla je po pridobitvi vseh soglasij regulatorjev predviden v zadnjem trimesečju letos, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz NLB.

Zaključek transakcije je odvisen od pridobitve soglasij več ustanov, med drugim Evropske centralne banke, Banke Slovenije in Narodne banke Srbije.

Cena za nakup 83,23-odstotnega deleža je 387 milijonov evrov, ki bo po napovedih iz NLB ob zaključku transakcije plačana v gotovini. V skladu s pravili o privatizaciji srbskih bank NLB ni zavezana k izdaji obvezne ponudbe za odkup manjšinskih deležev v Komercijalni banki, so pojasnili v največji slovenski banki.

Dodali so, da nakupna cena pomeni vrednost 465 milijonov evrov za sto odstotkov navadnega delniškega kapitala banke, kar predstavlja 77 odstotkov konsolidiranega lastniškega kapitala Komercijalne banke in približno šestkratnik ocenjenega dobička srbske banke za lani.

Nakupna cena bo sicer povišana za dvoodstotno letno obrestno mero v obdobju med 1. januarjem 2020 in zaključkom transakcije, pri čemer bo NLB v omenjenem obdobju upravičena do dobička Komercijalne banke.

Po pridobitvi soglasja Narodne Banke Srbije bodo pred zaključkom transakcije izplačane že potrjene, a neizplačane dividende in nagrade zaposlenim za prejšnja poslovna leta. Delničarji Komercijalne banke bodo prav tako pred zaključkom transakcije prejeli dividendo v vrednosti polovice čistega dobička za lani, a največ 38 milijonov evrov.

V NLB so večkrat poudarili, da je Srbija eden njihovih ključnih strateških trgov, in napovedali, da se bodo na tem trgu širili ali z organsko rastjo ali s prevzemi. Skupina NLB ima v Srbiji NLB Banko Beograd. FOTO: Dejan Briza/Alo
V NLB so večkrat poudarili, da je Srbija eden njihovih ključnih strateških trgov, in napovedali, da se bodo na tem trgu širili ali z organsko rastjo ali s prevzemi. Skupina NLB ima v Srbiji NLB Banko Beograd. FOTO: Dejan Briza/Alo


Glede učinka prevzema za NLB so v banki zagotovili, da bo banka ves čas presegala skupno kapitalsko zahtevo v višini 15,25 odstotka. Za izpolnjevanje te zahteve bodo uporabili že izdane kapitalske instrumente, ki še niso bili upoštevani, to so izdane podrejene obveznice v vrednosti 240 milijonov evrov, predvideno povečanje kapitala iz zadržanih dobičkov in/ali uvedenih ukrepov za optimizacijo tveganih naložb, morebitno izdajo instrumentov dodatnega temeljnega kapitala in vključitev neobvladujočih deležev.

V NLB pravijo, da si prizadevajo tudi za lani izplačati znatno dividendo – čisti dobiček banke je sicer dosegel 176,1 milijona evrov –, vendar je po njihovem treba upoštevati, da se bo čas izplačila časovno ujemal z izdajo soglasja regulatorjev ter izvedbo ukrepov za optimizacijo kapitala. NLB v vsakem primeru ohranja obstoječo dividendno politiko.

»Krepitev naše prisotnosti v Srbiji, največjem od naših strateških tujih trgov, na nadzorovan način, ki povečuje vrednost, je za skupino ključna strateška prioriteta ... S tem bo NLB postala tretja največja bančna skupina v državi z edinstvenim položajem ene od vodilnih bank na vseh trgih, kjer je skupina prisotna. Obseg poslovanja NLB v Srbiji bo daleč največji zunaj Slovenije, to pa še poudarja pomen zadevne transakcije za sistemsko finančno ustanovo v regiji,« je posel komentiral prvi mož NLB Blaž Brodnjak. Več bo uprava deležnikom povedala v četrtek v javnem spletnem prenosu ob 15. uri.

Srbski finančni minister Siniša Mali je medtem povedal, da je država zadovoljna z doseženo ceno. »Poslovanje Komercijalne banke je odlično, vendar se lahko še izboljša, in prepričan sem, da lahko to dosežemo s pomočjo novega strateškega partnerja. Prepričani smo, da je v primeru finančnih storitev na odprtem trgu zasebni lastnik lahko boljši lastnik kot država,« je dodal.

V NLB so sicer večkrat poudarili, da je Srbija eden njihovih ključnih strateških trgov, in napovedali, da se bodo na tem trgu širili ali z organsko rastjo ali s prevzemi. Skupina NLB ima v Srbiji NLB Banko Beograd.

Preberite še:

Komentarji: