NLB v nizkem startu pred prodajo, prihaja še odločba evropske komisije

Bruselj nam zelo v kratkem pošilja odločbo z novimi roki in zavezami, delna prodaja banke pa je sicer lahko sklenjena do sredine novembra.
Fotografija: Če bo šla prodaja banke po načrtih, bo čez dobre tri mesece vsaj polovica NLB v zasebnih rokah. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Če bo šla prodaja banke po načrtih, bo čez dobre tri mesece vsaj polovica NLB v zasebnih rokah. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Evropska komisija bo po naših bruseljskih virih kmalu, najkasneje v petek, izdala odločbo z novimi roki in kompenzacijskimi ukrepi za NLB. Ti naj bi bili blažji, če bi že letos prodali 75 odstotkov minus eno delnico banke, saj v tem primeru NLB ne bi bilo treba prodati družbe NLB Vita – se bo pa banka morala posloviti od nekaj poslovalnic.

Medtem v SDH in NLB že tečejo priprave na začetek privatizacije in po predvideni časovnici bi bil postopek prodaje s prvo javno ponudbo delnic in kotacijo delnic na londonski borzi lahko končan v dobrih treh mesecih, do 15. novembra. Poleg Deutsche Bank kot zunanji svetovalec sodeluje pri prodaji tudi pravni svetovalec, angleška družba Clifford Chance.

Delnice NLB bodo sicer lahko kupile tudi domače fizične osebe, a je pričakovati, da bodo novi lastniki banke predvsem institucionalni investitorji in večji finančni skladi, za svoj ponovni vstop v NLB se zanima tudi EBRD, ki bi po nekaterih ocenah lahko kupila do 10-odstotni delež.

Kar zadeva ceno, NLB dobičkonosno posluje in znižuje slaba posojila, ob upoštevanju nekaterih dodatnih okoliščin je precej realno vrednotenje banke blizu knjigovodske vrednosti, ki bo za namen prodaje na novo določena po bližnji objavi revidiranih polletnih rezultatov poslovanja.

Če se bo – po sprejetju zakona o zaščiti banke pred hrvaškimi rubeži in podpisu pogodbe s skladom za nasledstvo – še ECB kmalu pozitivno odzvala na prošnjo NLB za izplačilo dividend, bi se lahko še pred prodajo banke steklo v državni proračun za 270 milijonov evrov dividend in zadržanih dobičkov iz preteklih let.

Komentarji: