Pahor za guvernerja Banke Slovenije predlaga Primoža Dolenca

Predsednik Borut Pahor meni, da kandidat izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.
Fotografija: Primož Dolenc FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Primož Dolenc FOTO: Blaž Samec/Delo

Predsednik republike Borut Pahor za guvernerja Banke Slovenije predlaga Primoža Dolenca, viceguvernerja, namestnika guvernerja in člana Sveta Banke Slovenije.

Predsednik Pahor meni, da kandidat izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora je predsednik ugotovil, da zdaj nihče od kandidatov nima zagotovljene večine glasov poslank in poslancev.

Predsednik republike predvideva, da bo po prepričljivi javni predstavitvi Dolenc utegnil dobiti potrebno podporo v državnem zboru, so sporočili iz urada predsednika republike. Predsednik republike je v postopku izbire imel možnost, da predlaga tudi kandidata, ki se ni prijavil na razpis, vendar je po posvetu z vodji poslanskih skupin ugotovil, da niti nobeden od neprijavljenih kandidatov nima zadostne podpore.

Predsednik Pahor se je odločil, da ne bo znova odložil odločanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije, saj je to enkrat že storil. Aprila letos se je po posvetu in strinjanju vseh poslanskih skupin odločil, da bo o novem guvernerju odločal nov sklic državnega zbora.

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije se bo javnosti predstavil še pred odločanjem državnega zbora. Javna predstavitev bo potekala predvidoma v ponedeljek, 24. septembra 2018, v predsedniški palači. Predstavitev bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač. Državni zbor o posameznem kandidatu glasuje v najkasneje 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46.

Preberite še:

Komentarji: