Pandemija zarezala v menjavo s tujino, a presežek ostaja

Do konca novembra lani je presežek tekočega računa znašal 3,2 milijarde evrov, 0,4 milijarde več kot v istem obdobju 2019, ugotavlja Banka Slovenije.
Fotografija: Pandemija je po marcu lani najbolj zmanjšala izvoz storitev in potovanj, ugotavljajo v BS. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Pandemija je po marcu lani najbolj zmanjšala izvoz storitev in potovanj, ugotavljajo v BS. FOTO: Jure Eržen/Delo

Od marca lani se pri ekonomskih odnosih s tujino pozna učinek koronakrize, ki je prizadela blagovno in storitveno menjavo ter tudi dohodke od dela. Tako izvoz kot uvoz blaga in storitev sta se lani do konca novembra zmanjšala, še zlasti pa izvoz in uvoz potovanj, saj je bila turistična dejavnost zaradi zaprtih meja najbolj prizadeta, ugotavlja Banka Slovenije.

V prvih enajstih mesecih 2020 je tako presežek tekočega računa znašal 3,2 milijarde evrov, kar je za 0,4 milijarde več kot v istem obdobju 2019. Presežek menjave blaga se je povečal za 1,1 milijarde evrov, presežek menjave storitev pa zmanjšal za 0,7 milijarde evrov.

Presežek blagovne menjave je v prvih enajstih mesecih pandemičnega leta 2020 znašal 2,5 milijarde evrov in je bil za dobre tri četrtine višji kot v istem obdobju 2019. Glavni vzrok za višji presežek je nižji medletni padec izvoza (–8,5 odstotka) od padca uvoza (–12,7 odstotka). Celotni blagovni izvoz je do konca novembra lani po podatkih BS znašal 27,2, milijarde, v istem obdobju 2019 pa 29,8 milijarde evrov. Blagovni uvoz je bil v omenjenem lanskem obdobju v znesku 24,7 milijarde, leto prej pa je znašal 28,3 milijarde evrov.

V Sloveniji smo do konca novembra lani ustvarili tudi presežek storitvene menjave, ki je znašal 1,9 milijarde evrov, kar je 72 odstotkov manj kot v istem obdobju leta 2019. Zaradi koronakrize se je najbolj zmanjšal presežek potovanj, in sicer za kar 733 milijonov evrov. Izvoz potovanj je bil v enajstih mesecih leta 2020 za 60,4 odstotka, uvoz pa za 57,9 odstotka nižji kot v istem obdobju lanskega leta, še poudarjajo v BS.

Komentarji: