Petrol bo rastel z elektriko in trgovino

Več kot 40-odstotno rast dobička naj bi trgovec dosegel z večjo prodajo trgovskega blaga, električno energijo in mobilnostjo.
Fotografija: Plinarna in poslovna stavba Petrola FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Plinarna in poslovna stavba Petrola FOTO: Igor Mali

Skupina Petrol načrtuje v prihodnjih petih letih prihodke od prodaje povečati za okoli 17 odstotkov, je razvidno iz poslovnega načrta skupine. Prihodki od prodaje naj bi leta 2022 znašali 5,3 milijarde evrov. Čisti dobiček naj bi se v tem obdobju povzpel za 42 odstotkov in leta 2022 dosegel 116 milijonov evrov.

Lani je skupina ustvarila 4,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in približno enake prihodke naj bi imel Petrol tudi letos. Čisti dobiček je lani znašal 81,6 milijona evrov in naj bi se letos povečal za šest odstotkov.

Družba načrtuje kar precejšnje spremembe strukture prodaje. Količinska prodaja naftnih derivatov naj bi se povečala za približno desetino in leta 2022 dosegla 3,34 milijona ton. V načrtu družbe je predvsem povečanje mreže črpalk v Srbiji in delno na Hrvaškem in Črni gori. V Srbiji, kjer imajo zdaj 13 črpalk, naj bi se število v petih letih povzpelo na 30. Na Hrvaškem naj bi odprli 15 novih črpalk, v Črni gori šest ter v Bosni in Hercegovini štiri. Število črpalk v Sloveniji se bo s sedanjih 319 povzpelo na 327.

Na trgih Jugovzhodne Evrope načrtuje Petrol tudi opazno povečanje prodaje trgovskega blaga. Skupaj naj bi prihodki od prodaje trgovskega blaga leta 2022 dosegli 700 milijonov evrov, kar je 30 odstotkov več kot je Petrol dosegel lani.

Spremenjeno strukturo prodaje Petrol ponazarja z ustvarjenim dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), ki je približek ustvarjenega denarnega toka iz poslovanja. Torej koliko denarja prinese posamezna dejavnost. EBITDA naj bi se povečal za več kot tretjino in leta 2022 dosegel 233 milijonov evrov.

Pri tem pa zdaj s prodajo naftnih derivatov ustvari 55 odstotkov EBITDA, a delež naj bi do leta 2022 upadel na 41 odstotkov. Približen preračun pokaže, da naj bi se EBITDA naftne dejavnosti kljub vsemu povečal za dva odstotka.

Petino denarnega toka bo Petrol ustvaril s prodajo trgovskega blaga, kar je enak delež, kot ga s prodajo izdelkov na policah ustvari zdaj. Močno pa naj bi se povečal učinek prodaje električne energije iz obnovljivih virov, ki naj bi leta 2022 prispevala osem odstotkov EBITDA (zdaj ta delež znaša tri odstotke). Okoli 14 milijonov evrov EBITDA pa naj bi prineslo tudi področje, ki ga Petrol imenuje mobilnost. To področje zajema predvsem električne polnilnice in izposojo električnih avtomobilov.

Kljub vsemu bo polovica naložb v prihodnjih petih letih še vedno namenjenih prodaji energentov in trgovskega blaga, torej širitvi in obnovi bencinskih črpalk. Petina naložb bo namenjenih električni energiji iz obnovljivih virov, šestina pa mobilnosti.
 

Komentarji: