Pipistrel razkril koncept plovila za Uber

Nova skupina zrakoplovov bo uporabljala namenski pogonski sistem za vzletanje in krmiljenje in bo lahko prevažala od dveh do šest potnikov.
Fotografija: Plovilo bo prevažalo do šest potnikov. FOTO: Pipistrel
Odpri galerijo
Plovilo bo prevažalo do šest potnikov. FOTO: Pipistrel

Ajdovska družba Pipistrel je na torkovi konferenci UBER Elevate Summit v Los Angelesu obelodanila koncept električnih zračnih plovil z navpičnim vzletanjem in pristajanjem (eVTOL) za mestni promet.

Iz Pipistrela sporočajo, da bo njihovo plovilo premagovalo daljše razdalje pri višjih hitrostih od prvotnih modelov, medtem ko bo tudi cenovno dostopnejše, varnejše in okolju prijazno. "Pipistrel ne odkriva helikopterja na novo z velikim številom rotorjev na plovilu, temveč uvaja pogonske rešitve za potovanje in navpično vzletanje z vgrajeno zmožnostjo skaliranja plovil z dvema do šestimi sedeži. Skupaj z inovativnim integriranim vertikalnim vzletnim sistemom, ki je tih in učinkovit, in zelo aerodinamičnimi krili se je doseglo novi razred eVTOL, ki maksimizira hitrost vožnje in znatno zmanjša stroške obratovanja," je poudaril direktor družbe Pipistrel Ivo Boscarol.

Ameriška korporacija Uber namerava razviti mrežo prevozov z manjšimi električnimi plovili eVTOL v večjih svetovnih mestih. Krstne polete naj bi v takšnih plovilih uvedli leta 2020 v Dallasu, Friscu in Los Angelesu, komercialne pa tri leta pozneje.

Pipistrel je v Kaliforniji predstavil tudi strateško partnerstvo z Elanom, ki da bo preneslo svoje izkušnje na področju dela z naprednimi kompozitnimi materiali v projekt Uber eVTOL. Elanova sposobnost razvijanja ultralahkih in super močnih kompozitnih materialov bo prispevala k daljšemu času letenja in večjim dovoljenim obremenitvam ter s tem izboljšala celotno izkušnjo vseh vpletenih, dodajajo v Pipistrelu.

Komentarji: