Plačevanje s karticami povečuje privlačnost

Gotovina v primerjavi z brezstično katico ni več najhitrejši način poravnave obveznosti
Fotografija: FOTO Infografika
Odpri galerijo
FOTO Infografika

V zadnjih petih letih se je uporaba plačilnih kartic razširila na skoraj vse Slovence, v velikem porastu pa je njihova uporaba pri spletnem nakupovanju in brezstičnem poslovanju. Velik potencial ima tudi mobilno plačevanje, ki je v očeh ponudnikov plačilnih sistemov v marsičem »skok naprej« v njihovi storitvi.

Zdaj med najbolj »vroče« spadajo brezstične kartice, ki jih bolj pogosto uporabljamo pravzaprav šele zadnji dve leti. Uporaba brezstičnega plačevanja se je v primerjavi z lanskim letom povečala za dve odstotni točki, tako da v sredini leta 2018 na ta način poravnava svoje obveznosti slaba petina prebivalcev Slovenije, je pokazala nedavna raziskava kartične družbe Mastercard.

Slaba polovica tistih, ki ima v denarnici brezstično kartico, jo uporablja najmanj enkrat na teden. Med največjimi prednostmi, ki jih vidijo v načinu, ki ne zahteva izročanja kartice prodajalcu in vnosa PIN, so navedli hitrost plačevanja (57 odstotkov) in preprostost (50 odstotkov).

Varnost pa ostaja najpomembnejši dejavnik pri plačevanju s kartico. Po eni strani samo 17 odstotkov anketiranih popolnoma zaupa varnosti brezstičnih kartic, na drugi strani pa je delež tistih, ki zaradi te skrbi ne plačujejo na ta način, s 67 padel na 57 odstotkov.

Bolj kot brezstično je razširjeno mobilno plačevanje – kar je razumljivo, saj storitev v uporabni in zanesljivi obliki obstaja že več kot desetletje. Kar 44 odstotkov Slovencev je mobilni telefon že uporabilo za plačevanje (30 odstotkov s produktom Moneta in 12 odstotkov z mobilno denarnico katerega od ponudnikov plačilnih storitev). Mobilno banko uporablja 34 odstotkov vprašanih. V primerjavi z letom 2017 se je močno povečal delež tistih, ki bi bili za plačevanje pripravljeni uporabljati mobilno aplikacijo (s 37 na 50 odstotkov).

Na splošno pa dve tretjini Slovencev uporabljata plačilne kartice zadnjih deset let, za kar 90 odstotkov vprašanih pa velja, da jih uporabljajo zadnjih pet let. Povprečni anketiranec ima dve plačilni kartici. Največkrat ju uporabi za poravnavo vsakodnevnih nakupov (34 odstotkov), na bencinskih servisih (23 odstotkov) in za nakupe na spletu (16 odstotkov).

Prav splet je pomembno področje rasti plačil. Leta 2014 je na ta način kupovalo 14 odstotkov Slovencev, letos že 23 odstotkov. Skoraj polovica jih pri teh nakupih uporablja plačilne kartice, drugi plačilne sisteme, kot je paypal, mobilno plačevanje ali pa bančno nakazilo.

Komentarji: