Po oktobrski rasti novembra spet manj brezposelnih

Delodajalci so novembra zavodu sporočili 11.688 prostih delovnih mest, 18,1 odstotka manj kot oktobra
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Po sezonskem porastu v oktobru se je novembra število brezposelnih spet zmanjšalo. Konec meseca jih je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 76.099, kar je 0,2 odstotka manj kot oktobra in 7,7 odstotka manj kot pred letom dni. Prav tako se je prejšnji mesec na zavodu prijavilo manj iskalcev zaposlitve.

Na novo se je novembra pri zavodu prijavilo 6145 brezposelnih, to je 35,8 odstotka manj kot oktobra in 4,8 odstotka manj kot novembra lani. Letos se je do konca novembra v evidenco brezposelnih skupaj prijavilo 69.280 ljudi, kar je 6,6 odstotka manj kot v istem obdobju lani, zaposlilo pa se jih je 58.287 oziroma 10,2 odstotka manj kot pred letom.

Med tistimi, ki so se novembra na novo prijavili v evidenco iskalcev zaposlitve, se je približno polovici iztekla zaposlitev za določen čas, iskalcev prve zaposlitve je bilo 957, trajno presežnih delavcev in stečajnikov pa 744. Od 6278 brezposelnih, ki jih je novembra zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 4372, kar je 9,1 odstotka manj kot oktobra in 8,7 odstotka manj kot novembra 2017.
 

Kje je bila rast in kje upad


Novembra se je v primerjavi s prejšnjim mesecem število brezposelnih zmanjšalo v območnih službah zavoda Velenje, Celje, Novo mesto, Trbovlje, Ljubljana in Nova Gorica. Povečalo pa se je v območnih službah Koper, Ptuj, Murska Sobota, Kranj in Sevnica. Na območju Maribora je medtem ostalo enako kot oktobra. V primerjavi s stanjem pred letom dni število brezposelnih ostaja manjše v vseh območnih službah.

Delodajalci so novembra zavodu sporočili 11.688 prostih delovnih mest, kar je 18,1 odstotka manj kot oktobra. Najpogosteje iščejo voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, sledijo delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki, zidarji, varilci, natakarji, prodajalci, delavci v zdravstveni negi, elektroinštalaterji in tesarji.
Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada, ki so na voljo za september, je bilo v državi 877.894 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,6 odstotka več kot avgusta in 2,9 odstotka več kot v lanskem septembru. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila septembra 7,8-odstotna in s tem 0,2 odstotne točke nižja kot avgusta ter 0,9 odstotne točke nižja kot septembra lani.
 

Anketna brezposelnost kaže še lepšo sliko


Stopnja anketne brezposelnosti se je v tretjem četrtletju še znižala in dosegla pet odstotkov, kar je najmanj po letu 2008. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je znižala za 0,2 odstotne točke, na letni ravni pa za 1,3 odstotne točke. V tretjem četrtletju je bilo 52.000 anketno brezposelnih, kar je 20,6 odstotka manj kot v istem obdobju lani. STA

Komentarji: