Podjetje Skaza prejemnik nagrade nemškega gospodarstva

Strokovna komisija je nagradila podjetje, ki stremi k tehnološkemu napredku ob upoštevanju družbenih in okoljskih potreb.
Fotografija: Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrude Rantzen (levo) ob podelitvi nagrade nemškega gospodarstva predstavnicam podjetja Skaza. FOTO: Marjana F. Kristan/Delo
Odpri galerijo
Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrude Rantzen (levo) ob podelitvi nagrade nemškega gospodarstva predstavnicam podjetja Skaza. FOTO: Marjana F. Kristan/Delo

Ljubljana - Velenjsko podjetje Skaza je letošnji prejemnik nagrade nemškega gospodarstva, ki jo je nocoj podelila Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) v sodelovanju z nemškim veleposlaništvom v Sloveniji in Inštitutom WISE za razvoj trajnostnega delovanja in etičnega poslovanja v rastočih gospodarstvih. Slednjega je IEDC – Poslovna šola Bled ustanovila skupaj s tremi mednarodno priznanimi poslovnimi šolami, med drugim tudi s kölnsko poslovno šolo Cologne Business School.

Strokovna komisija je nagradila podjetje, ki stremi k tehnološkemu napredku ob upoštevanju družbenih in okoljskih potreb ter spodbuja trajnostne poslovne strategije z dodano vrednostjo za podjetja in družbo. 

V ožjem izboru sta bila poleg podjetja Skaze še podjetje Henkel Maribor in Mikrocop iz Ljubljane.

»Gospodarstvo prihodnosti temelji na poslovnih modelih, kjer dobiček definirata pozitiven vpliv na okolje in podjetniško reševanje družbenih izzivov. Upanje na tem področju zato prinašajo tisti, ki se ne oklepajo starih konceptov, to so pragmatični podjetniki, ki razvijajo nove gospodarske modele, ki so zelo dobičkonosni in hkrati koristijo družbi. Tudi vlagatelji ugotavljajo, da tovrstna podjetja prinašajo višjo donosnost naložb,« pa je poudaril prof. dr. René Schmidpeter, IEDC-Poslovna šola Bled, Cologne Business School.
 

Inovativni in ekološki


Podjetje Skaza je na poti med 10 najboljših ekoloških podjetij na svetu. V Sloveniji sodijo med najboljše zaposlovalce ter so inovativno, novodobno, ugledno in uspešno družinsko podjetje. Na mednarodnem trgu prevzemajo vlogo razvojnih partnerjev in razvojnih dobaviteljev. Kar 90 odstotkov izdelkov izvozijo, in sicer v 56 držav sveta.

Med njihovimi najbolj znanimi partnerji so pohištveni velikan Ikea, ameriško podjetje Steelcase ter Landis&Gyr. Kot je zapisano v obrazložitvi, sodijo med podjetja, ki so klasično »virgin« plastiko zamenjali za surovino kot je sladkorni trs. Pri vsem tem v podjetju Skaza ohranjajo visoko stopnjo odgovornosti do družbeno odgovornih projektov, ki so usmerjeni na šibkejše skupine.

Komentarji: