Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Poročilo: Število premožnih še nikoli ni bilo tako visoko kot v 2023

Njihovo finančno premoženje pa še nikoli ni bilo tako veliko, ugotavlja poročilo World Wealth Report 2024.
FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters
STA
5. 6. 2024 | 14:14
5. 6. 2024 | 14:25
3:58

Število premožnih še nikoli ni bilo tako visoko kot v 2023, njihovo finančno premoženje pa še nikoli tako veliko, ugotavlja poročilo World Wealth Report 2024, ki ga je danes objavila francoska svetovalno-analitska družba Capgemini. Temu je v veliki meri povzročila rast na borznih trgih, najbolj izrazito so bogati dodatno obogateli v ZDA.

Avtorji poročila so ugotovili, da se je število premožnih oz. v angleškem jeziku high net worth individuals – gre za tiste, ki imajo več kot en milijon evrov likvidnih sredstev, ki jih lahko uporabijo za naložbe – lani povečalo za 5,1 odstotka na 22,8 milijona. Njihovo finančno premoženje je medtem naraslo za 4,7 odstotka na okoli 86.800 milijard ameriških dolarjev, kar je po sedanjem tečaju okoli 79.800 milijard evrov.

Obe številki sta najvišji, odkar je Capgemini v letu 1997 začel izvajati študijo, skoraj gotovo pa sta glede na razvoj zadnjih desetletij in splošno povečevanje bogastva v svetu tudi najvišji v zgodovini.

Ultrapremožnih je en odstotek populacije

Znotraj tega ultrapremožni, torej tisti s 30 milijoni dolarjev ali več likvidnih sredstev, predstavljajo le en odstotek populacije premožnih, a kar 34 odstotkov finančnega premoženja najbogatejših.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Lanska rast bogastva v svetu sledi približno triodstotnemu padcu v letu pred tem, ki so ga zaznamovali visoka inflacija, ekonomska nestabilnost in slabše razmere na borznih trgih. Lani se je inflacija začela umirjati, borze so zabeležile uspešno leto, tudi gospodarske razmere so se vsaj v delu razvitega sveta začele izboljševati.

Najbolj izrazito bogatenje v ZDA

Najbolj je bilo bogatenje izrazito v ZDA. To je povzročila zlasti rast borznih tečajev, saj je npr. tehnološki indeks Nasdaq poskočil za 43 odstotkov, širši borzni indeks S&P 500 pa za 24 odstotkov.

Število premožnih Američanov se je tako povečalo za 7,1 odstotka na 7,1 milijona, njihovo premoženje pa za 7,2 odstotka na 26.100 milijard dolarjev.

Manj izrazito je bilo povečanje v Evropi, kjer je bila rast borznih indeksov nekoliko manj izrazita, a še vedno krepka. Finančno premoženje premožnih v Evropi se je tako povečalo za 3,9 odstotka na 18.876 milijard dolarjev, število premožnih pa za štiri odstotke na 5,8 milijona.

Nekoliko bolj je bila poudarjena rast bogastva v azijsko-tihomorski regiji, kjer se je število premožnih povečalo za 4,8 odstotka na 7,4 milijona, njihovo finančno premoženje pa za 4,2 odstotka na 25.685 milijard dolarjev.

V preostalih regijah je bila rast manj izrazita, edino območje sveta, kjer sta se število premožnih in njihovo finančno premoženje malo zmanjšala, pa je bila Afrika, za kar sta bila kriva padec cen surovin in zmanjšanje tokov tujih naložb.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine