Predsednik svetuje vladi, obrtnike je strah

Ob odprtju 51. MOS je Borut Pahor pozval k socialnemu dialogu, predsednik obrtnikov Branko Meh pa k zdravi pameti
Fotografija: Predsednik upravnega odbora celjskega sejma Frac Pangerl in predsednik republike Borut Pahor, zadaj predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, na otvoritvi 51. MOS. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Predsednik upravnega odbora celjskega sejma Frac Pangerl in predsednik republike Borut Pahor, zadaj predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, na otvoritvi 51. MOS. FOTO: Brane Piano

Celje – Mednarodni sejem obrti in podjetništva (MOS), ki so ga danes odprli na celjskem sejmišču, je v svoji 51. izvedbi precej drugačen od prvih sejmov, ki so bili bolj trgovsko usmerjeni. Dandanes je eden redkih še preostalih krajev za srečanje obrtnikov in podjetnikov iz domovine in tujine, pa tudi mesto, kjer potrošniki dobe najnovejše informacije o vsem kar jih zanima – prenovi doma in potovanjih, na primer. A govorci na otvoritveni slovesnosti se niso izognili niti, upravičeni ali ne, negotovosti v gospodarstvu pred imenovanjem nove vlade.
 
Celjsko sejmišče bo do nedelje gostilo 1400 razstavljavcev iz več kot 30 držav, med njimi tudi posebno gostjo, Republiko Srbijo kot letošnjo partnerico družbe Celjski sejem kot organizatorico MOS. Zato se je otvoritve udeležil tudi podpredsednik srbske vlade Rasim Ljajić s številno delegacijo.
 
Osrednji govornik je bil predsednik republike Borut Pahor, ki se je dotaknil tudi tistega, kot je sam dejal, kar ni v njegovi pristojnosti, namreč politik vlade. »Politična stabilnost bo zelo dragocen instrument našega soočanja z razmerami, v katere bomo šli v naslednjih štirih letih. V okoliščinah, ko bomo imeli manjšinsko vlado, bo toliko bolj pomembno, da bo v politiki prevladal dialog,« je dejal. Po njegovem bo za v naslednjih letih za stabilnost ključen dialog med političnimi strankami in socialnimi partnerji. V času razmeroma spodbudnega gospodarskega okolja in velike rasti bo pomembno, da pridemo do novega, velikega socialnega dogovora, tega pa je kljub ali prav zaradi manjšinske vlade mogoče doseči.
 
Toda predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je bil v nagovoru manj optimističen. Dejal je, da so apetiti so apetiti po dobičkih podjetij veliki in na zbornici so zaskrbljeni zaradi koalicijske pogodbe nove vlade, ki omenja dodatne obremenitve gospodarstva. Meh je zato pozval politiko, da naj »ne zaduši slovenskega gospodarstva«. Še najslabše bi bilo, da bi si novo krizo povzročili sami, zato od nove vlade pričakujejo le, da zagotovi spodbudno poslovno okolje.
 
Čezmejno sodelovanje slovenskega gospodarstva je že zdaj spodbudno. Tako je Ljajić poudaril odlične politične in gospodarske odnose med Srbijo in Slovenijo. Večjih političnih odprtih vprašanj ni, medsebojna trgovina pa je lani presegla milijardo evrov. Slovenija je za Srbijo deveta najpomembnejša izvozna država, Slovenija pa je po številu investicij v Srbiji na četrtem mestu – takoj za večjimi Nemčijo, Italijo in Avstrijo. V 1400 »slovenskih« podjetjih v Srbiji ima delo 25.000 ljudi, možnosti pa še niso izkoriščene in državi bosta skupaj izdelali načrt kako sodelovanje še izboljšati.

Komentarji: