Privatizacija NLB gre v zadnje dejanje

SDH in NLB sta objavila namero za javno ponudbo delnic in njihovo kotacijo na londonski in ljubljanski borzi.
Fotografija: Naša največja banka čaka na kupce. FOTO Leon Vidic
Odpri galerijo
Naša največja banka čaka na kupce. FOTO Leon Vidic

Ljubljana -  SDH in NLB objavljata namero izvedbe javne ponudbe navadnih delnic NLB in njihovo uvrstitev v kotacijo na Ljubljanski borzi ter uvrstitev globalnih potrdil o lastništvu, ki predstavljajo navadne delnice NLB, na Londonsko borzo.

Republika Slovenija, ki jo zastopa SDH, in NLB, objavljata namero za javno prodajo vsaj 50 odstotkov plus ene obstoječe delnice in največ 75 odstotkov minus ene delnice.

Nadaljnji koraki pri privatizaciji banke obsegajo srečanja z zainteresiranimi vlagatelji, na podlagi katerih bo objavljen razpon cene za delnico NLB, ki ga mora potrditi SDH ali pa vlada kot njegova skupščina.
 

Bo o prodaji odločala vlada?


O ceni delnice bo nadzorni svet SDH predvidoma odločal prihodnji teden. Ali bo o prodaji NLB odločala vlada kot skupščina SDH pa bo po naših neuradnih informacijah odvisno od cene, ki jo bo za delnico NLB predlagal finančni svetovalec. Če bo cena za delnico dobra, bi to menda lahko potrdil le nadzorni svet SDH, če pa bo cena nizka, bodo nadzorniki to odločitev kot že junija lani prepustil vladi kot skupščini. Neuradno je mogoče izvedeti, da vlagatelji izkazujejo celo več interesa za delnice NLB, če bo privatiziranih 75 in ne le 50 odstotkov banke, saj to pomeni, da bo v banki manj prisotna država.

Temu bo sledila izdaja prospekt z vsemi podrobnostmi ponudbe; prospekt bo predvidoma objavljen 26. oktobra ali blizu tega datuma, sporočajo z SDH.
 

Desetina za male vlagatelje


Deset odstotkov delnic NLB bo ponujenih malim vlagateljem v Sloveniji, sicer pa je pričakovati, da bodo kupci delnic predvsem veliki tuji skladi in drugi portfeljski in institucionalni investitorji, med slednjimi se omenja predvsem EBRD. V skladu z zdajšnjimi pričakovanji naj bi delnice NLB začele kotirati na borzah v Ljubljani in Londonu sredi novembra.  
 

Več iz te teme:

Komentarji: