Proizvodnja v Kolesu bo stekla decembra

Družba iz Kočevja je podpisala pogodbo za 650.000 evrov državne pomoči.
Fotografija: Slavko Hrženjak: Povpraševanja iz tujine je veliko. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Slavko Hrženjak: Povpraševanja iz tujine je veliko. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Proizvodnja lesenih lepljenih nosilcev bo v družbi Koles v Kočevju poskusno stekla decembra. V naslednji fazi načrtujejo izdelavo gotovih izdelkov za izvoz. »Imamo izjemen odziv kupcev,« je povedal Slavko Hrženjak, direktor Kolesa. Ta je dobil 650.000 evrov državne pomoči.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je z direktorjema in solastnikoma Kolesa, Slavkom Hrženjakom in Urošem Rakom, včeraj podpisal pogodbo o odobritvi 650.000 evrov nepovratnih sredstev za naložbo v proizvodni obrat za lesene lepljene nosilce, ki se uporabljajo za konstrukcije različnih stavb. Vrednost prve faze je 6,5 milijona evrov. Investicijo bodo financirali še z lastnimi sredstvi in bančnim posojilom.

Investicija v prvo fazo bo prinesla 23 novih delovnih mest. Poskusno obratovanje je omejeno na čas do pridobitve certifikata, ki bo potrdil kakovost izdelka. Tega pričakujejo v pol leta.

V naslednji fazi predvidevajo CNC-naprave za izdelavo gotovih izdelkov za tuje kupce. V tujini je namreč povpraševanje po takih izdelkih veliko. Hrženjak je pred časom za Delo povedal, da je povpraševanje tudi v Južni Koreji in na Japonskem.

»Ta podpis je na nek način vložek v eno izmed visokotehnoloških naložb na lesnem področju,« je dejal Počivalšek. Nepovratna spodbuda Kolesu gre iz naslova spodbujanja regionalnega razvoja, saj je Kočevje še vedno problemsko območje z visoko brezposelnostjo.
 

Investicije v deželi gozdov in medveda


V Kočevju so se sicer v zadnjem času povečale naložbe domačih in tujih podjetij. Investirajo še proizvajalec robotov Yaskawa, Melamin, Rotis in Intersocks, v lesno industrijo pa tudi Gozdarstvo Grča Blaža Miklavčiča. Ta namerava v lokacijo v Kočevju vložiti 5,5 milijona evrov. Naložba v žago za listavce z zmogljivostjo 125.000 kubičnih metrov bo končana oktobra. V drugi fazi, ki bo končana do konca prihodnjega leta, pa bodo postavili sušilnice, tehnologijo za lupljenje in avtomatsko skladišče. Gozdarstvo Grča bo prihodnji mesec končalo še 2,5-milijonsko investicijo v žago za iglavce z zmogljivostjo 100.000 kubičnih metrov na leto v Ribnici. Skupaj bodo tako največji žagar v Sloveniji.

Počivalšek je še izrazil upanje, da bodo »popeljali naprej glavno lesno zgodbo« – to je 40-milijonska naložba škotskega BSW v lesnopredelovalni center na Gomilskem.
 

Deset milijonov za 160 projektov


Direktorat za lesarstvo, ki je bil ustanovljen pred tremi leti, je objavil pet razpisov za evropska nepovratna sredstva. V tem času so podprli prek 160 različnih projektov na področju lesa, podjetja so skupno prejela prek 10 milijonov evrov nepovratnih sredstev, je pojasnil generalni direktor direktorata za lesarstvo Jože Prikeržnik.

Komentarji: