Prva dama IMF: V 2023 bo tretjina držav sveta v recesiji

Kristalina Georgieva je pred letnim zasedanjem IMF pozvala svetovne politike k usklajenemu delovanju za stabilizacijo svetovnega gospodarstva.
Fotografija: Po oceni Kristaline Georgieve je nujno »stabilizirati globalno gospodarstvo z naslovitvijo najbolj perečih izzivov«, vključno s pobeglo inflacijo. Foto Olivier Douliery Afp
Odpri galerijo
Po oceni Kristaline Georgieve je nujno »stabilizirati globalno gospodarstvo z naslovitvijo najbolj perečih izzivov«, vključno s pobeglo inflacijo. Foto Olivier Douliery Afp

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je pozvala svetovne politike k usklajenemu delovanju, s katerim bi se izognili temu, da povečana negotovost postane »nevarna nova normalnost«. Pred letnim zasedanjem sklada in Svetovne banke, je ocenila, da je treba nasloviti izzive, vključno z inflacijo.

Po oceni Georgieve je nujno »stabilizirati globalno gospodarstvo z naslovitvijo najbolj perečih izzivov«, vključno s pobeglo inflacijo. Ob poslabšanih globalnih obetih se povečuje tveganje za recesijo, je ocenila Georgieva, ki je tudi razkrila, da namerava IMF v poročilu prihodnji teden znova znižati napoved globalne gospodarske rasti za 2023.

Tretjina držav naj bi izkusila najmanj dve četrtletji krčenja bruto domačega proizvoda (BDP), kar bi tehnično gledano pomenilo recesijo. A tudi, če bo gibanje BDP pozitivno, se bo »čutilo kot recesija« zaradi zviševanja cen, ki prehiteva rast prihodkov, je posvarila Georgieva.

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank iz več kot 180 držav se bodo prihodnji teden zbrali v Washingtonu na prvem letnem zasedanju IMF in Svetovne banke povsem v živo od pandemije covida-19. IMF bo kot običajno pred začetkom zasedanja objavil novo gospodarsko napoved. Julija je napoved rasti za letos znižal na 3,2 odstotka, za prihodnje leto pa na 2,9 odstotka, šlo je za tretji zaporedni popravek navzdol.

»V manj kot treh letih smo doživeli šok za šokom,« je dejala prva dama IMF v govoru na univerzi Georgetown. Izpostavila je ozka grla v dobavnih verigah po pandemiji, ki so že tako poganjala inflacijo po svetu, situacijo pa je še poslabšala »nesmiselna vojna« Rusije v Ukrajini. »Daleč od tega, da bi bila začasna - inflacija je postala bolj trajna,« je dejala Georgieva. Ključni izziv za politike je delovati, preden se visoke cene zakoreninijo. »Posledice napačnih politik so lahko enormne,« je posvarila.

»Nezadostno zaostrovanje denarne politike bi pomenilo neobrzdanost in utrditev inflacije,« je dejala. Če se bodo centralne banke premikale preveč in prehitro, pa bi lahko mnoga gospodarstva pristala v podaljšani recesiji. Kljub tveganjem morajo centralne banke delovati odločno. »To ni lahko in bo vsaj na kratek rok boleče,« je posvarila, »a pomembno se je izogniti veliko večji in dlje časa trajajoči bolečini za vse v prihodnje.«

Fiskalna politika mora v vmesnem času pomagati najranljivejšim, a morajo biti ukrepi izredno natančno usmerjeni, da ne bi spodkopavali denarne politike, je še menila Georgieva.

Preberite še:

Komentarji: